Aktualno
StoryEditor

Plenković: 1,1 milijardu proračunskih kuna za branitelje realno i održivo

09. Ožujak 2018.

Premijer je u kontekstu kritika u izvješću EK u petak kazao i da troškovi za branitelje ne predstavljaju veće opterećenje za državni proračun.

Vlada je, kaže, novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, dugoročno, na pravedniji i učinkovitiji način riješila one aspekte koji nisu dovoljno dobro bili uređeni ranije.

>>>Sabor izglasao Zakon o pravima hrvatskih branitelja za koji je potrebno 219 milijuna kuna

"Kada gledate u proračunskom smislu, mislim da je Ministarstvo branitelja na oko 1,1 milijardu kuna, to je u pogledu naših fiskalnih projekcija održivo i po našem sudu nešto što neće predstavljati veće opterećenje za hrvatski proračun. I s te strane mislim da se i stručnjaci EK moraju detaljno upoznati s realnim opsegom tih troškova", kazao je.

Nacionalni program reformi

Najavio je i da je za 15 sati u Banskim dvorima sazvao sastanak članova Vlade u pogledu izvješća EK na kojem će se detaljno proanalizirati sve što je EK poručila u pogledu provedbe Nacionalnog programa reformi (NPR) od prošle godine i priprema za idući.

>>>Za zapošljavanje branitelja u poduzetništvu osigurano 20 milijuna kuna

"Želim da ono što stvarno planiramo, da su mi ministri 100 posto sigurni da to mogu izrealizirati. Najgore je ako sami planirate više nego što realno možete ispuniti. Tu ćemo praksu zaustaviti", naglasio je.

>>>Maletić: Strukturne reforme treba provesti žurno i pod cijenu privremenog ‘pada i siromašenja’

Ne smije se dogoditi, kako je rekao, roll over prilikom usvajanja NPR-a. "Mislim da moramo stati s time i realizirati ono što možemo. Ne možete u svakoj godini baš obaviti sve. Dakle, to je realno dimenzioniranje reformskog procesa, za to i služe mandati od četiri godine", dodao je.

23. travanj 2024 09:14