Aktualno
StoryEditor

Plenković: BDP je nešto niži od očekivanja, ali nije se osjetio u proračunu

01. Ožujak 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da se nešto niži od očekivanja rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini nije osjetio u proračunu, čije je punjenje dobro, te je ocijenio ohrabrujućim najnoviji podatak EK o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj.

Osvrnuvši se na jučer objavljen podatak o rastu BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju od 2 posto te rastu gospodarstva u cijeloj 2017. za 2,8 posto, Plenković je na početku sjednice Vlade istaknuo da je to nešto malo manje od očekivanja Vlade, ali je napomenuo i da je riječ o trenutnim podacima, te da će se vidjeti kakav će biti rast kad se taj podatak revidira.

>>>Zdravko Marić: Treba stremiti višim stopama gospodarskog rasta

- No, u svakom slučaju, to se nije osjetilo u samom proračunu. Naprotiv, prihodi su bili dobri, a posebno potrošnja, kao što smo vidjeli u 12. mjesecu, ocijenio je Plenković.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3 posto. To je i manje od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,7 posto na godišnjoj razini.

Ekonomska klima na najvišoj razini

U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,8 posto, manje nego godinu dana prije, kada je rast iznosio 3,2 posto i manje od procjena Vlade koja je lanjski proračun temeljila na očekivanom rastu od 3,2 posto.

>>>Krištof o usporavanju BDP-a: Industrija je podbacila

- Ono što posebno ohrabruje je podatak da je ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj razini otkad Komisija prati taj pokazatelj. Dakle, iznad smo čak drugih članica EU, indeks nam je 118,8 bodova, što je jako dobro i moramo nastaviti sa svim aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu, istaknuo je Plenković.

Prema nedavno objavljenom izvješću Europske komisije, indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj dosegnuo je u veljači 118,8 bodova, što je njegova najviša razina od kada Komisija prati taj pokazatelj, a odražava optimistična očekivanja u industriji i među potrošačima.

Imenovanje novog povjerenika

Osvrnuvši se na novu izvanrednu upravu Agrokora, Plenković je podsjetio da je Trgovački sud u Zagrebu jučer donio odgovarajuće odluke. Taj je sud na prijedlog Vlade opozvao Antu Ramljaka s dužnosti izvanrednog povjerenika u Agrokoru te imenovao Fabrisa Peruška novim povjerenikom, a Irenu Weber njegovom zamjenicom.

- Temeljni cilj ostaje postizanje nagodbe, kvalitetno funkcioniranje kompanije, njeno restrukturiranje u okviru zakonskih rokova. Mislim da nakon što se ovaj tjedna novi izvanredni povjerenik i njegova zamjenica upoznaju sa svim aspektima, da će prionuti ispunjavanju sva ta tri cilja, rekao je premijer.

>>>BDP pod utjecajem usporavanja rasta bruto investicija i izvoza te rasta uvoza

Nastavno na nedavno održan Odbor za gospodarstvo, naveo je i da Vlada ostaje otvorena da se o toj temi razgovara i u Hrvatskom saboru tako da postoji i neposredniji dijalog s predstavnicima parlamentarnih stranka o aktivnostima, sukladno posebnom zakonu koji je donesen prije nešto manje od godinu dana.

24. travanj 2024 18:57