21. veljača 2018.

Plenković: Dalić nastavlja raditi svoj posao, nema rekonstrukcije Vlade

Premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako proces izvanredne uprave u koncernu Agrokor te proces nagodbe idu dalje, da Vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, te da do tada Ante Ramljak, koji je ponio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika, nastavlja svoj posao, a poručio je i da nema rekonstrukcije Vlade.

Moguće je imenovanje zamjenika izvanrednog povjerenika

"Moguće je da bude odluke o tome da se imenuje i više od samog izvanrednog povjerenika, to Zakon predviđa. To lani nismo učinili, sada ova situacija možda zahtijeva i neke dodatne snage", rekao je Plenković.

>>>Plenković: Ramljak nastavlja raditi do izbora nove izvanredne uprave

Podsjetivši na postignuto u posljednjih deset mjeseci, premijer je zahvalio Ramljaku i svim drugim stručnjacima angažiranim u tom procesu. Zbog toga i cilja stabilizacije hrvatskog gospodarstva želim da u predstojećem razdoblju, sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, učinimo sve da se proces nagodbe dovrši, rekao je premijer.

Također je rekao kako nije tražio od Ramljaka da povuče svoju ostavku te da su u razgovoru zaključili da je Ramljakov potez podnošenja ostavke ispravan.

>>>Dalić priznala da je pisala lex Agrokor, Ramljak žali što je angažirao bivšu tvrtku

Najavio je da će novi izvanredni povjerenik biti izabran "u razumnom roku". "Bit će to brzo", rekao je te poručio da će se u izboru nove izvanredne uprave voditi računa da bude kompetentna i stručna, da ima sve potrebne vještine te da nastavi proces "u koji smo uložili ogroman politički kapital".

"Svi su ministri tu i svi rade svoj posao"

"Sve što radim mora biti oprezno i odgovorno, pogotovo jer mi je cijeli proces došao pod upitnik javnosti zbog jedne situacije koja se mogla izbjeći i nije se smjela dogoditi. I zato sam oprezan", reakao je premijer.

Na upit o poziciji potpredsjednice Vlade Dalić, Plenković  je poručio da ona nastavlja raditi svoj posao. "Odnos s potpredsjednicom Vlade je jako dobar i ona nastavlja raditi svoj posao kao što ga radi danas“, rekao je.

Odbacio je i mogućnost rekonstrukcije Vlade. "Neće biti rekonstrukcije. Rekonstrukcije Vlade može biti ako ja procijenim da je došlo vrijeme. Svi su ministri tu i svi rade svoj posao", istaknuo je premijer.

>>> Petrov traži ostavku ministrice Dalić: Ona i Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković

Novinari su ga pitali i kako to da je čekao dva tjedna od kada je dobio dokumentaciju o angažiranju Texo Managementa, tvrtke u kojoj je prije radio i Ramljak, a Plenković je rekao kako to nije jedina tema kojom se bavio u posljednje vrijeme te kako nije bilo nikakve urgentnosti. "Ta situacija koja postoji zadnjih mjeseci, nisam smatrao da zahtjeva trenutno djelovanje".

Premijer je istaknuo i kako Vlada vodi razgovore i s Privremenim vjerovničkim vijećem, kreditorima i angažiranim konzultantima, a upitan ostaju li Alix Partners i nadalje savjetnik za restrukturiranje, odgovorio je kako "u ovako poodmakloj fazi procesa pregovora" smatra da, "zbog osiguranja krajnjega cilja, drugih nekakvih velikih promjena u strukturi aktera u ovom trenutku ne treba biti".

>>>‘Šumovi u kanalu’: Ramljak istovremeno radio za Agrokor i za Texo Management

Također je najavio i mogućnost da se zakon popravi u dijelu koji se tiče sukoba interesa. "Bilo bi dobro i da su odredbe koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa bile u zakonu, to moramo popraviti", rekao je Plenković odgovarajući na upit zašto u Zakonu o izvanrednoj upravi nisu, kao u talijanskom, i odredbe da izvanredni povjerenik ne može angažirati nekoga s kim je povezan.

Premijer je istaknuo i kako dok nije vidio dokumentaciju nije imao saznanja o naknadama konzultantima. "Ali, taj svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego vi i ja", rekao je u odgovoru na novinarski upit o angažiranju bivše Ramljakove tvrtke i iznosu koji se za to plaća.

>>>Što slijedi nakon Ramljakove ostavke?

Na upite ima li tu kriminala i hoće li biti prijava Državnom odvjetništvu, Plenković je odgovorio kako je jedna privatna kompanija angažirala drugu privatnu kompaniju te ne vidi kako bi se moglo doći do zaključaka o kojemu se govori.

Na kraju procesa odgovornost će biti na Vladi i vladajućoj većini

"Bilo bi dobro i da su odredbe koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa bile u zakonu, to moramo popraviti", rekao je Plenković

Novinari su ga pitali i kontrolira li i upravlja li Vlada cijelom krizom, a premijer je poručio da sve što radi, radi na način da je potpuno siguran da su odluke u najboljem interesu države.

"Pa tako i ovo. Možemo reagirati abruptno, u trenutku reći, grozno, kakvi su ovi papiri. Nije moja uloga da ja produbljujem problem, moja je uloga da ih rješavam", kazao je.

"Sve što radim mora biti oprezno i odgovorno, pogotovo jer mi je cijeli proces došao pod upitnik javnosti zbog jedne situacije koja se mogla izbjeći i nije se smjela dogoditi. I zato sam oprezan", dodao je.

>>>Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

Plenković je odbacio usporedbe slučaja Agrokor sa Fimi mediom te poručio da će, kada završi cijeli proces oko Agrokora biti na Vladi i vladajućoj većini. "Nema nikakvoga izgovora, nema nikakvih traženja svojevrsnih opravdanja. Ima veliki problem koji se dogodio u mandatu ove Vlade. Ja ga nastojim riješiti najbolje što mogu, što znam. Ovdje se dogodila pogreška, kad se pogreška dogodila reagirao sam na način kako treba. Nisam reagirao da krizu produljim nego obrnuto i vjerujem da ćemo svi skupa naučiti nešto iz ove situacije i biti zajedno, kad gledam, oprezniji u cijeloj priči", dodao je.

>>>Ramljak: Svi bismo voljeli da Agrokor promjeni ime

Nije, kazao je, bio pod pritiskom iz svoje stranke zbog cijelog slučaja. "Nema nikakvog pritiska članova stranke. Ima jedna, sada već, temeljem iskustva, normalna i oprezna optika na procese koji se zbivaju i zato ih rješavamo. I to je sve. Nije nitko drugi preuzeo vodeću ulogu. Sve što sam ja rekao u prigodama kad smo ovu temu doticali je otprilike natom da u etičkom smislu ova situacija nama predstavlja problem i da ju želimo riješiti i da nismo sretni s njom", poručio je.