Aktualno
StoryEditor

Plenković: Dogovoreno da se nastavi opskrba Petrokemije plinom

07. Travanj 2017.

- Dogovorili smo da Prvo plinarsko društvo nastavi s opskrbom plina. Danas će se normalizirati proizvodnja u Petrokemiji - kazao je u petak premijer Andrej Plenković na izvanrednoj sjednici za novinare organiziranoj u Banskim dvorima zbog situacije u Petrokemiji kojoj je jutros Prvo plinarsko društvo obustavilo isporuku prirodnog plina.

 "Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije angažirat će se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a naravno da nas u perspektivi očekuje kvalitetan i ozbiljan proces restrukturiranja, pa i dokapitalizacija kako bi se osigurala dugoročna održivost ", istaknuo  je Plenković koji nije želio špekulirati o tome kolika će biti vrijednost dokapitalizacije dok nadležna ministarstva ne naprave temeljitu analizu.

>>> Petrokemija: Obustavili smo dio proizvodnje, zalihe gnojiva dovoljne za proljetnu sjetvu

Pavao Vujnovac, direktor PPD-a istaknuo je da je ta tvrtka kao dugogodišnji partner Petrokemije u više navrata stao uz nju kako bi se održala proizvodnja i kako ne bi nastale velike štete te da su to učinili i danas. Na novinarski upit o dugovanju Petrokemije odgovorio je da on prelazi 300 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač zahvalio je Vladi i čelniku PPD-a te poručio kupcima da je opskrba mineralnim gnojiva i dalje stabilna i da će biti tako i u danima koji dolaze.

Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožere za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

19. travanj 2024 15:10