15. lipanj 2018.

Plenković: Hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima

Andrej Plenković obratio se dobitnicima nagrade Zlatni ključ istaknuvši da je njihov veliki uspjeh dio doprinosa izvoznim rezultatima Hrvatske koji su u prošloj godini porasli za 14 posto u odnosu na 2016. godinu, u ukupnom iznosu većem od 14 milijardi eura. Ocijenio je da, za razliku u odnosu na razdoblje prije 2008. godine kada je glavni pokretač rasta bila prekomjerna domaća potražnja hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima.

- Kako bismo dodatno poboljšali uvjete vašega poslovanja, smanjili prepreke i dodatno pridonijeli vašoj konkurentnosti politika vlade je usmjerena ka tri prioritetna područja – povoljnije i sigurnije i predvidljivije poslovno okureženje, tehnološka i inovacijska sposobnost poduzeća radi podizanja kvalitete hrvatskoga izvoza, te  učinkovita javna uprava i pravosuđe kroz učinkovitiju i digitaliziranu funkciju, kazao je premijer.

>>>Zlatni ključ: Dodjeljene nagrade najboljim hrvatskim izvonicima u 2017.

Istaknuo je kako se učinci boljeg kreditnog rejtinga Hrvatske vide i na međunarodnom tržištu kapitala kroz izdavanje euroobveznica po rekordno niskoj kamatnoj stopi, a bolje poslovno okruženje je, ističe, pridonijelo i stvaranju novih radnih mjesta kojih je prema podacima u 2017. bilo 60 tisuća više nego godinu prije.

- Fokusirani smo na provedbu strukturnih reformi i u upravi i pravosuđu, obrazovanju, mirovinskom i zdravstvenom sustavu kako bismo na taj način oslobodili investicijski i poduzetnički potencijal svih gospodarstvenika, rekao je Plenković i najavio da će porezna reforma biti spremna tijekom jeseni, a na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja.

>>>Zrinušić o smanjenju PDV-a: Svaki postotni bod državu ‘olakšava’ za dvije milijarde kuna

Osvrnuo se i na lex Agrokor koji je, istaknuo je Plenković, ostvario temeljeni cilj - to da gospodarski sustav nije doživio katastrofu, a mnogo kompanija je u 15 mjeseci trajanja zakona dobilo na vremenu da se konsolidiraju.

Najavio je i smanjenje opće stope PDV-a za najmanje 1 postotni bod kao dio mjera koje neće ugroziti prihodovnu stranu proračuna, te omogućiti kvalitetnije prihode i smanjiti fiskalni pritisak kako na porezne obveznike tako i na poduzeća.

Na novinarski upit o nagodbi, koju navodno neki vjerovnici ne prihvaćaju Plenković je kazao da će, koliko je njemu poznato, nagodba biti sklopljena u za to predviđenom roku, kao i da u sljedećim danima očekuje završne dogovore.

[caption id="attachment_347442" align="aligncenter" width="670"] Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Sezonsko podizanje cestarina

Na marginama konvencije Plenković je ocijenio sezonsko podizanje cijene cestarina dobrom odlukom koja će pomoći otplati dugova cestarskog sektora i buduće održivo funkcioniranje autocesta.

- Odluka je u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru, komentirao je Plenković konstataciju novinara da je sezonsko podizanje cijena došlo dva tjedna ranije nego lani.

>>>Ljetna cestarina ove godine ranije – od 15. lipnja

Ističe da je vlada refinanciranjem duga cestarskog sektora uštedjela 50 milijuna eura godišnje, te da u kontekstu intenzivnijeg prometa na autocestama tijekom sezone ubrzano smanjuju taj dug, kao i da je odluka dugoročno dobra za održivost funkcioniranja hrvatskih autocesta bez monetizacije.