Aktualno
StoryEditor

Plenković: Hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima

15. Lipanj 2018.

Andrej Plenković obratio se dobitnicima nagrade Zlatni ključ istaknuvši da je njihov veliki uspjeh dio doprinosa izvoznim rezultatima Hrvatske koji su u prošloj godini porasli za 14 posto u odnosu na 2016. godinu, u ukupnom iznosu većem od 14 milijardi eura. Ocijenio je da, za razliku u odnosu na razdoblje prije 2008. godine kada je glavni pokretač rasta bila prekomjerna domaća potražnja hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima.

- Kako bismo dodatno poboljšali uvjete vašega poslovanja, smanjili prepreke i dodatno pridonijeli vašoj konkurentnosti politika vlade je usmjerena ka tri prioritetna područja – povoljnije i sigurnije i predvidljivije poslovno okureženje, tehnološka i inovacijska sposobnost poduzeća radi podizanja kvalitete hrvatskoga izvoza, te  učinkovita javna uprava i pravosuđe kroz učinkovitiju i digitaliziranu funkciju, kazao je premijer.

>>>Zlatni ključ: Dodjeljene nagrade najboljim hrvatskim izvonicima u 2017.

Istaknuo je kako se učinci boljeg kreditnog rejtinga Hrvatske vide i na međunarodnom tržištu kapitala kroz izdavanje euroobveznica po rekordno niskoj kamatnoj stopi, a bolje poslovno okruženje je, ističe, pridonijelo i stvaranju novih radnih mjesta kojih je prema podacima u 2017. bilo 60 tisuća više nego godinu prije.

- Fokusirani smo na provedbu strukturnih reformi i u upravi i pravosuđu, obrazovanju, mirovinskom i zdravstvenom sustavu kako bismo na taj način oslobodili investicijski i poduzetnički potencijal svih gospodarstvenika, rekao je Plenković i najavio da će porezna reforma biti spremna tijekom jeseni, a na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja.

>>>Zrinušić o smanjenju PDV-a: Svaki postotni bod državu ‘olakšava’ za dvije milijarde kuna

Osvrnuo se i na lex Agrokor koji je, istaknuo je Plenković, ostvario temeljeni cilj - to da gospodarski sustav nije doživio katastrofu, a mnogo kompanija je u 15 mjeseci trajanja zakona dobilo na vremenu da se konsolidiraju.

Najavio je i smanjenje opće stope PDV-a za najmanje 1 postotni bod kao dio mjera koje neće ugroziti prihodovnu stranu proračuna, te omogućiti kvalitetnije prihode i smanjiti fiskalni pritisak kako na porezne obveznike tako i na poduzeća.

Na novinarski upit o nagodbi, koju navodno neki vjerovnici ne prihvaćaju Plenković je kazao da će, koliko je njemu poznato, nagodba biti sklopljena u za to predviđenom roku, kao i da u sljedećim danima očekuje završne dogovore.

[caption id="attachment_347442" align="aligncenter" width="670"] Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Sezonsko podizanje cestarina

Na marginama konvencije Plenković je ocijenio sezonsko podizanje cijene cestarina dobrom odlukom koja će pomoći otplati dugova cestarskog sektora i buduće održivo funkcioniranje autocesta.

- Odluka je u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru, komentirao je Plenković konstataciju novinara da je sezonsko podizanje cijena došlo dva tjedna ranije nego lani.

>>>Ljetna cestarina ove godine ranije – od 15. lipnja

Ističe da je vlada refinanciranjem duga cestarskog sektora uštedjela 50 milijuna eura godišnje, te da u kontekstu intenzivnijeg prometa na autocestama tijekom sezone ubrzano smanjuju taj dug, kao i da je odluka dugoročno dobra za održivost funkcioniranja hrvatskih autocesta bez monetizacije.

19. travanj 2024 07:58