Aktualno
StoryEditor

Plenković i Vujčić u ponedjeljak otvaraju javnu raspravu o uvođenju eura

28. Listopad 2017.

"Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj" naziv je konferencije koju u ponedjeljak u Zagrebu organiziraju Vlada RH i Hrvatska narodna banka kako bi javnost upoznali s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u Hrvatskoj te otvorili i potaknuli javnu raspravu o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju, a svoja izlaganja imat će premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Premijer Plenković govorit će o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura, a izlaganje o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj održat će guverner  Vujčić.

>>>Miodrag Šajatović: Ulazak u eurozonu – novi mamac nakon ulaska u NATO i EU

Na konferenciji će biti predstavljena "Strategija uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj" koju su zajednički pripremile Vlada RH i Hrvatska narodna banka. Strategija sagledava pretpostavke za uvođenje eura i razmatra učinke tog procesa uvažavajući političko i ekonomsko značenje pristupanja europodručju za Hrvatsku, kao i potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme za taj događaj.

O aktivnostima do uvođenja eura i ekonomskoj politici nakon uvođenja eura govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a faze tog postupka predstavit će ministar financija Zdravko Marić.

>>>EP traži dioništvo u kreiranju ECB-ovih smjernica za nenaplative kredite

Panel-rasprava u drugom dijelu konferencije trebala bi, između ostalog, dati odgovore na pitanja o tome hoće li uvođenjem eura napokon za građane nestati problemi proizišli iz valutne klauzule u kreditima te je li opravdana bojazan da pridruživanje europodručju automatski znači i više cijene.

>>>Slovenija analizirala pozitivne i negativne učinke eura

Ugledni predstavnici akademske zajednice, poduzeća, banaka, udruženja i udruga te nositelji novčane i ekonomske politike u Hrvatskoj ponudit će također odgovore na pitanja o tome što građani, nakon pridruživanja europodručju, mogu očekivati i glede kretanja kamatnih stopa. Panelisti će raspravljati i o mogućnostima povećavanja konkurentnosti poduzeća nakon uvođenja eura; hoće li tvrtkama naštetiti potpuno fiksiranje deviznog tečaja te kakav će biti učinak uvođenja eura na poslovanje banaka.

Konferencija počinje u ponedjeljak u 9 sati u zagrebačkom hotelu Westin.

19. travanj 2024 09:28