Aktualno
StoryEditor

Plenković: Izgubili smo arbitražu, donijeli odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo

24. Prosinac 2016.

Premijer Andrej Plenković sazvao je na Badnju večer izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je Hrvatska izgubila spor pred Arbitražnim sudom u Ženevi zbog čega je Vlada donijela "političku odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo, s čime je već upoznata mađarska strana na najvišoj razini."

‘Kao što sam isticao, razmatrali smo nabolje opcije za budućnost Ine, i u kontekstu zaštite nacionalnih interesa i u kontekstu energetske sigurnosti. Ina je naša strateška nacionalna kompanija i odluka je donesena u najboljem interesu Hrvatske - rekao je premijer.

Plenković je rekao da je dokazni postupak završio "prije početka mandata ove Vlade i da je arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti. U tom kontekstu, treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske."

- Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda, odluka pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu bit će donesena do kraja iduće godine - rekao je i najavio da Hrvatska neće čekati završetak tog postupka već "pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela u Ini prema modelu koji smo već razradili i koji neće povećati javni dug RH."

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Zx_8LtGtXsE[/embed]

- O detaljima navedenog modela govorit ćemo kad se za to steknu uvjeti - dodao je.

Odluka nije ishitrena

Odluka je donesena uz podršku predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova koji se također obratio javnosti.

>>>Tko će platiti troškove ako hrvatska strana izgubi arbitražu oko Ine?

- Danas smo predsjednik Vlade i ja razgovarali o tom pitanju i zajedno dogovorili sljedeće korake za Inu. U potpunosti se, kao Most, slažemo da treba krenuti u otkup i vratiti većinsko vlasništvo. To je već dugo naš stav i mi se zbog toga nismo libili lišiti niti saborskih fotelja. Jedna od opcija je i prije bila da se ide u takvu jednu mogućnost.Ova odluka nije donesena u deset sekundi, mi smo odavno razgovarali kao partneri u Vladi. Danas smo potvrdili da je to najbolji smjer za Hrvatsku, a svi ostali detalji bit će objavljeni naknadno. Bitno je sada pripremiti sve aktivnosti, a o svemu ćemo javnost obavijestiti naknadno. Pitanje je na temelju kakvih dokaza je sud donio ovakvu odluku - izjavio je Petrov u javljanju za N1 televiziju, također uskrativši odgovore na pitanja o modelu otkupa.

"Postoji više modela"

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi nedavno je u intervjuu za njemački poslovni list Handelsblatt izjavio da je opcija prodaje dionica Ine u posjedu MOL-a "moguća", dok je Europska komisija, također recentno, od Hrvatske zatražila ukidanje "bezuvjetnog veta" i izmjenu zakona o Ini.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da planovi o otkupu mađarskog udjela u Ini postoje od 2014. godine, ali od javnosti i novinara traži da se suzdrže od ishitrenog propitkivanja o modelu.

>>>Državna revizija: Savjetnici u arbitražnom sporu Ina-Mol plaćeni 2,200 kuna po satu

- Postoji više modela da mi otkupimo te dionice. Postoje različiti načini financiranja takve akvizicije. Ne treba ga ni predstavljati jer INA je dioničko društvo na burzi. S oprezom treba komunicirati... Bilo koja riječ viška može se direktno reflektirati na burzi i krše se zakoni. Postoje sigurno modeli i koja ne idu u javni dug. Vlada je sada vrlo odgovorno postupila s ovih nekoliko rečenica. Ne treba komunicirati dalje nego krenuti u postupak - komentirao je Vrdoljak za N1.

Ustavni sud "kumovao odluci"

Iz oporbe se javio SDP-ov Peđa Grbin, rekavši da je "iznenađen odlukom arbitražnog suda, budući da svi u Hrvatskoj znamo kako su se odigravale radnje i da je bivši premijer zbog toga pred sudom".

>>>SDP podržao odluku o vraćanju Ine, zatražio javno predstavljanje financijskog plana

Grbin je odbio komentirati zaključak arbitraže dok ne vidi pravorijek, ali je sugerirao da odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda Sanaderu u slučaju Ina-MOL "zacijelo nije pomogla položaju u kojem se danas nalazi RH".

- Odluka Ustavnog suda sigurno nije pomogla ovoj presudi. Štoviše, obrazloženje je čudno. Ustavni sud se ponio kao četverostupanjski sud, ušao je u meritum, ocijenjivao dokaze i sve ono što nije smio. Bojim se da je kumovao ovoj odluci- rekao je.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi nedavno je u intervjuu za njemački poslovni list Handelsblatt izjavio da je opcija prodaje dionica Ine u posjedu MOL-a "moguća", dok je Europska komisija, također recentno, od Hrvatske zatražila ukidanje "bezuvjetnog veta" i izmjenu zakona o Ini.

>>>Ovo je kronologija 13 godina pregovora u slučaju Ina-MOL

24. travanj 2024 17:15