Aktualno
StoryEditor

Plenković: Ministri već traže održiva rješenja za kvalitetno poslovanje Orljave i Zvečeva

21. Travanj 2017.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak na svečanoj sjednici požeško-slavonske Županijske skupštine da su spajanje Požege brzom cestom s autocestom, izgradnja vodnih sustava za sprječavanje poplava, potpora malome i srednje velikom poduzetništvu neki od glavnih smjerova kroz koje će državne potpore i potpore Europske unije stizati u Požeško-slavonsku županiju.

Premijer  Plenković je na svečanoj sjednici Županijske skupštine istaknuo  da ta županija može očekivati potporu za razvoj kroz projekt "Slavonija" vrijedan 2,5 milijarda eura. Istaknuo je kako je potrebno pomoći tvrtkama u Požeško-slavonskoj županiji te da su ministri već angažirani u vezi sa Zvečevom i Orljavom kako bi pronašli rješenja koja će pomoći održivosti i njihovu kvalitetnom poslovanju.

>>> ‘Zli jezici’ u Orljavi: Radnice zaplakale jer ih je Uprava spriječila u pozdravljanju Predsjednice

Vlada će voditi računa o tome da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pruži potporu da se, uz pomoć Hrvatskih cesta, realizira projekt brze ceste, rekao je premijer i dodao da je potrebno učiniti sve kako bi bilo što manje štetnih posljedica od poplava. Naglasio je kako je iznimno važno da mladi, kroz obrazovni sustav, stječu kvalitetna nova znanja kako bi se spojilo ono što je najvažnije – obrazovni sustav s realnim potrebama tržišta rada. S tim u vezi, podsjetio je da je jučer održana sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje je izradilo akcijski plan koji će omogućiti njezinu kvalitetnu provedbu.

"Županija ste koja je poznata po vinogradarstvu, po lječilištima, po brojnim spomenicima naše baštine. Imate sve mogućnosti razvoja kontinentalnoga i ruralnoga turizma. S te strane, specijaliteti koje ovdje vidimo, festivali koje održavate, angažman, toplina ljudi i gostoprimstvo za mene su uvijek onaj element atraktivnosti i razlog ponovnog dolaska u županiju, njene gradove i općine", poručio je Plenković. Čestitavši Dan Požeško-slavonske županije, poželio je svima puno uspjeha, dobre volje i predanoga rada na kvalitetnom napredovanju te županije.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zadovoljan je onim što u postigli i projektima koje su pripremili, vrijednima nekoliko milijarda kuna.

>>> Žalac: U Slavoniju do 2020. ulažemo 2,5 milijarde eura

 "Među njima je i novi model poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Cilj je da učenik koji završi srednjoškolsko obrazovanje bude spreman voditi svoje obiteljsko gospodarstvo", istaknuo je Tomašević. Podsjetio je na mnogobrojne uspješno provedene projekte energetske obnove na obrazovnim institucijama u toj županiji. "Dolaskom nove Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem zamah razvoja u ovoj županiji trebao bi biti još veći, posebno zbog Vladina projekta ‘Slavonija‘ kroz koji bi u istočni dio Hrvatske  trebalo biti uloženo oko 2,5 milijarda eura", rekao je župan.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će potpore stizati kroz projekte vezane za ruralni razvoj, poticaje, potpore malome i srednje velikom poduzetništvu. Na svečanoj sjednici uručena su prigodna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama iz Požeško-slavonske županije. Nagradu za životno djelo dobio je glazbenik Boris Ćiro Gašparac, koji u 50 godina uspješne karijere promiče tu županiju. Godišnju nagradu dobilo je Zavičajno društvo Ličana "Vila Velebita", Udruga vinograda, vinara i voćara "Vino kap" iz Kaptola i zapovjednik lipičkoga DVD-a i Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik Tomislav Stokić. Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije dobila je Glazbena škola iz Pakraca.

19. travanj 2024 06:24