Aktualno
StoryEditor

Plenković: Moramo uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja postigne nagodba

16. Svibanj 2018.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da u ovome trenutku svi zajedno, prije svega izvanredna uprava i svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora, moraju uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na ostavku koju je u ponedjeljak podnijela potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, premijer Plenković kazao da ju je prihvatio "s obzirom na zbivanja koja se odnose na proces restrukturiranja u Agrokoru i određene pojedinosti koje su iz današnje optike, s obzirom na vrijeme, mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način, kako ne bi ugrozio, po mom dubokom uvjerenju u cjelini gledano, izrazito uspješan proces sprečavanja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj".

>>> Bernardić ocijenio da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, zahtijeva hitno raspuštanje Sabora

Podsjetio je da prije godinu dana prijetio stečaj Agrokora i kompanija u njegovom sastavu, za povezana društva i dobavljače, a sve to odrazilo bi se i na maloprodajni lanac, na radna mjesta, na turističku sezonu i uopće stabilnost hrvatske ekonomije.

Istaknuo je da je, gledajući proces restrukturiranja koncerna, Hrvatska kao mala država u izrazito kratkom roku stvorila pravni okvir koji je dovoljno dobar da se nije morala angažirati niti jedna kuna iz državnog proračuna te da nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug, koji je sada u trendu smanjivanja.

"Sada, u ovome trenutku moramo svi zajedno, a osobito mislim na izvanrednu upravu i na sve dionike toga procesa, uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti, svih koji su s njom povezani, a ono što je nama najvažnije, da se osigura njihova ekonomska budućnost", izjavio je Plenković.

>>> Plenković: Ime novog ministra ili ministrice gospodarstva znat će se idući tjedan

Podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna kazao da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.

"Dakle, učinili smo ono što smo u takvim izvanrednim okolnostima mogli s najboljom namjerom, da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo nastaviti naš angažman. Sličnu ambiciju imaju i članovi privremenog vjerovničkog vijeća s kojima smo razgovarali jučer. Podršku okončanju ovoga procesa daje u cijelosti i parlamentarna većina, a na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu", istaknuo je Plenković.

19. travanj 2024 09:40