08. ožujak 2018.

Plenković najavio mjere za pomoć blokiranima, planira se otpis dugova

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade da će se u idućih nekoliko tjedana pripremiti mjere za pomoć preko 300.000 blokiranih građana.

U mjerama se planira da država otpiše dugove najugroženijim blokiranim građanima, poticanje privatnih vjerovnika da otpuste određena potraživanja, te pojednostavljenje provedbe stečaja za pojedine kategorije blokiranih građana.

>>>‘Blokirani’ upoznali Grabar-Kitarović s ključnim problemom, predložili svoja rješenja

U sljedećih nekoliko tjedana Vlada će s tim u vezi pripremiti zakonske promjene i uputiti ih u Sabor, rekao je Plenković te ustvrdio kako je pitanje blokiranih građana i ovrha u političkom smislu jedno od najvažnijih u hrvatskoj javnosti.

- Na tom tragu vodimo razgovore sa svim zainteresiranim akterima i skupinama. Očekujem da u sljedećih nekoliko tjedana Vlada pripremi odgovarajuće zakonske promjene i uputi ih u Sabor kako bismo našli načina da pomognemo onima koji su najugroženiji, poručio je premijer.

>>>Bošnjaković: Nacrt novog Ovršnog zakona ušao u intenzivniju, dinamičniju fazu

Plenković se osvrnuo i na reakcije na dokument Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji je predstavljen članovima Vlade krajem prošloga tjedna.

Plenković je izrazio uvjerenje kako je osnivanje vijeća, koje je okupilo ljude različitih svjetonazora i ideološki suprotstavljenih stajališta, bio ispravan potez.

Najavio je da će sva nadležna ministarstva analizirati sadržaj i preporuke tog dokumenta, nakon čega će vidjeti što se konkretno može učiniti na edukaciji o toj temi i uspostavi civiliziranog dijaloga.

>>>Unatoč manjem broju blokiranih građana povećan dug za 1,6 milijardi kuna

- Čvrsto sam uvjeren da je to bio odličan potez jer tu temu nikada u proteklih 28 godina hrvatske demokracije nismo dotaknuli na tako pluralan način, rekao je Plenković.

Pozvao je ministre da analiziraju preporuke, pa i pojedinačna mišljenja članova vijeća. Sve koji raspravljaju o toj temi pozvao je da budu "malo manje isključivi, a više tolerantni s bitnom dozom razumijevanja za žrtve i za one koji su u proteklim desetljećima patili pod ovim ili onim totalitarnim sustavom, a posebice da imaju na umu cijelu međunarodnu dimenziju ove teme i kako joj Hrvatska pristupa u ovom trenutku".