Aktualno
StoryEditor

Plenković: Nikakav ugovor ne može derogirati prava i nadležnosti Vlade

26. Listopad 2017.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da su zakonom o izvanrednoj upravi u Agrokoru regulirana prava i nadležnosti Vlade i institucija te da ih nikakav ugovor ne može derogirati.

- Zakon o izvanrednoj upravi je onaj pravni propis koji regulira prava i nadležnosti Vlade RH i institucija. Nikakav ugovor ne može derogirati prava koja ima Vlada temeljem tog ugovora, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

>>>Ivica Todorić: Nakaradni i kriminalni Ugovor o roll up kreditu odobrili Plenković i Dalić

Predsjednik Vlade naveo je da su o ovom ugovorom koji se spominje u medijima bili izvješteni u sklopu redovitog mjesečnog izvješća izvanredne uprave još u lipnju, i da je to izvješće objavljeno na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva.

Podsjetio je da je izvanredna uprava, dok nije došla do ovog rješenja za financiranje, vodila razgovore s više od 30 kreditora te je zaključeno da je ugovor bio najkorektniji i najpovoljniji. Najavio je da će se detaljnije danas o tome očitovati povjerenik Ante Ramljak.

- Bitno je održavanje poslovanja i stabilnosti. To je interes Vlade i zaposlenika, dobavljača, a u konačnici i vjerovnika, koji imaju ključnu ulogu u postizanju nagodbe u sljedećim mjesecima, zaključio je premijer.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

Prema tekstu u današnjem Jutarnjem listu, Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu ‘lex Agrokor‘, jer će se to smatrati povredom Ugovora o kreditiranju.

Kako taj list navodi, roll-up kredit, potpisan 8. lipnja ove godine između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita, sadrži niz odredbi koje tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom lex Agrokor.

>>>‘U tijeku je izdaja nacionalnih interesa’: Oporba traži dolazak premijera u Sabor

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicijske banke J.P Morgan i Goldman Sachs i 20-ak zasad nepoznatih investicijskih fondova.

Kako piše Jutarnji list, taj ugovor o najstarijem kreditu u jednom važnom dijelu stavlja lex Agrokor ‘izvan snage‘ i kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranja Agrokora. Odredbe u tom kontekstu su one koje govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, piše Jutarnji list.

>>>Beljak o prenošenju ovlasti kreditorima: HDZ – grobari i veleizdajice, a ne domoljubi

Navode i kako je ugovorom određeno da će se sporovi između potpisnika ugovora rješavati po anglosaksonskom pravu, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu, što u stvari znači da bi se sve arbitražne radnje i pravni sporovi koji mogu nastati u tom procesu vodili vjerojatno u Londonu ili Washingtonu.

To su glavne odredbe ugovora do kojeg je Jutarnji list došao na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ugovor je tamo priložen prilikom upisa brojnih zabilježbi na cijeli niz Agrokorovih nekretnina koje su do rujna ove godine, kad je stavljena zabilježba o kreditu u zemljišne knjige, bile neopterećene zaduženjima, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 10:54