09. listopad 2017.

Plenković odbacio kritike na račun ‘lex šerifa‘

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da je prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi rezultat detaljne rasprave na Vladi o nužnosti promjena i odbacio kritike upućene na račun tog zakonskog prijedloga, a zahtjeve Hrvatskog sindikata umirovljenika ocijenio je neutemeljnima.

Odgovarajući na pitanja novinara u Divuljama nakon analize Protupožarne sezone 2017., Plenković je kazao da se vrlo lako da prepoznati kad se zlorabe instituti toga zakona, da se primjerice u pojedinim jedinicama lokalne i područne samouprave izazivaju namjerno izvanredni izbori, a da stvarnih promjena za tu lokalnu zajednicu nema.

>>> Održan prosvjed protiv ‘štetočinskog lex šerifa’

Rekao je da je bilo malih gradova u kojima su u jednom mandatu tri puta bili izbori i da bi sada trebalo ekonomski izračunati kakve je koristi ta zajednica imala od tri izlaska na lokalne izbore. "Volio bih čuti neki komentar o svrhovitosti takvih rješenja," odgovorio je Plenković.

O zahtjevima Sindikata umirovljenika: Zahtjevi nisu utemeljeni

Osvrćući se na prosvjed umirovljenika „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“ zakazan za utorak u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske u šest gradova, Plenković je kazao su "mirovine već ove godine u procesu usklađivanja rasle više nego ikada od 2008. godine".

"Razgovarat ću s kolegom Pavićem, koji je nadležan za mirovinski sustav. Vi znate koliki iznos godišnje ode za mirovine, otprilike 37-8 milijardi kuna. Mi radimo sve ono što je realno moguće u proračunskim okvirima," kazao je Plenković i dodao da navedeni umirovljenički zahtjevi nisu utemeljeni.

>>> 10. listopada prosvjed umirovljenika u šest gradova

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige. Uz to, protivi se vraćanju zdravstvene riznice u državni proračun i zalaže za zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i da ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje.