Aktualno
StoryEditor

Plenković opleo po SDP-ovoj Vladi: Zadužili ste nas za 70 milijardi kuna, manje smo platili autoceste

05. Lipanj 2019.

Hrvatska danas ima snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju ove godine, smanjenje javnoga duga, izašli smo iz svih procedura. Naš kreditni rejting agencija S&P vratila je u investicijski, a ne treba posebno govoriti kako se to odražava na vaše poslovanje. Od 2012. do 2015. godine tadašnja se Vlada zadužila preko 70 milijardi kuna, a to je skuplje od svih autocesta (62 milijarde) koje smo sagradili. Mi smo odgovornim vođenjem, zaustavili i preokrenuli te trendove, Ostvaren je suficit proračuna. Svakoga smo građanina razdužili za 900 kuna - pohvalio se premijer Andrej Plenković na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika.

- Premda imamo poticajne rezultate, moramo nastaviti dalje s radom. Želimo Hrvatsku poput vas ovdje – inovativnu, dobru i kvalitetna. Kako bi smanjili prepreke vašem radu, politiku Vlade temeljimo na trokutu uspješnosti - kazao je Plenković.

Zahvaljujući tom pristupu imamo i konkretne rezultate.

- BPD smo od 2016. podigli 9,6 posto, a u prvi kvartal je bio najveći rast u posljednjih deset godina i jedan od najvećih u EU. Smanjili smo udio duga u BDP-u, trend je brži od bilo koje duge članice. Danas imamo zdraviji rast nego prije krize - rekao je premijer.

[caption id="attachment_387362" align="aligncenter" width="750"] Andrej Plenković, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Podsjetio je kako smo u 2018. imali višak proračuna 0,2 posto BDP-a. Bio bi veći, rekao je Plenković, da nismo isplatili 4,4 milijarde kuna jamastva za Uljanik. I unatoč tomu smo  imali višak proračuna - kazao je premijer.

Plenković je u svome govoru dao retrospektivu svega što je ova Vlada napravila, od turizma do EU fondova. Hvalio se mnogobrojnim mjerama rasterećenja poduzetnika i naglasio važnost ulaska u eurozonu i Schengen.

- Gotovo ispunjavamo sve kriterije za uvođenje eura. No to je proces koji traje. Ulazak u eurozonu daje dodatan impuls gospodarstvu. Ulazak u Schengen olakšat će poslovanje, moramo imati na umu da će u idućih nekoliko godina doći do reforme tog sustava. On je bitan za sudjelovanje u globalnim procesima novostvorene vrijednosti - kazao je Plenković.

Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika kazao je kako smo se lani pitali kako osigurati rast izvoza, danas je temeljno pitanje kako preživjeti sve ove promjene koje se događaju oko nas i u svijetu. Situacija je iznimno komplicirana.

- Čestitam Vladi na 3,9 posto rasta, pogotovo u ovome okruženju - rekao Bago. U svojoj je analizi pokazao izvozno okruženje Hrvatske, ali i što se događa u svijetu.

[caption id="attachment_387360" align="aligncenter" width="750"] Darinko Bago, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

- Svjetski bruto izvoz od 2014. do 2018. ima svoje mijene, no u posljednje tri godine raste. Po strukturi, od 25.000 milijardi dolara, 19.000 milijardi su robe, a ostalo usluge. To treba shvatiti relativno jer promjena cijene nafte od 2014.-2016. imala posljedicu za vrijednost izvoza od 7 posto - rekao je Bago. Napomenuo je da jasno da je izvoz usluga 23 posto ukupnog izvoza i 45 posto nove vrijednost koja se izveze.

- Sigurno je izvoz usluga nešto o čemu treba voditi brigu. Najveća vrijednost je u poslovnim i financijskim uslugama, kazao je Bago.

Istaknuo je kako raste broj poduzeća. Njihov broj raste kao i broj zaposlenih. Prihodi rastu.

- Zašto tvrdimo da su izvoznici najbolje što imamo. Iako samo 15 posto tvrtki izvozi, oni zapošljavanju 50 posto ljudi, 64 posto ukupnih investicija je njihovo, 68 posto dobiti, a ulaganje u razvoj je 70 posto. To su omjeri izvoznika u odnosu na sve poduzetnike i tvrtke - kazao je Bago.

24. travanj 2024 00:11