Aktualno
StoryEditor

Plenković: Poduzetnicima ćemo do kraja godine dodijeliti 700 milijuna eura subvencija

27. Rujan 2017.

- Bila je ovo godina očuvanja stabilnosti, jedna od najizazovnijih godina od sredine ‘90-ih, a iduća će biti puno više usmjerena na gospodarski rast i reforme, rekao je premijer Andrej Plenković na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova, referirarajući se na svoje prošlogodišnje izlaganje kada je na ovome mjestu izložio program rada buduće Vlade i plan postavljanja gospodarstva na zdrave temelje.

>>>Počeo je Dan velikih planova: Preko 400 sudionika prati čelne ljude politike i gospodarstva

Vladina ekonomska politika ali i vanjski pozitivni čimbenici koji imaju utjecaja na gospodarstvo, rekao je, utjecali su na rast BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza i investicija, a od Vladinih zasluga izdvojio je poreznu reformu, ubrzanje apsorpcije sredstava iz EU fondova, kretanje na put administrativnog rasterećenja i sprječavanje negativnog efekta kraha Agrokora.

- Vlada je svjesna da su uredne javne financije temelj makroekonomske stabilnosti i rasta. Stoga smo posvetili posebnu pozornost smanjenju javnog duga, smanjen je udio javnog duga u BDP-u, ove godine su bolji u fiskalni rezultati, zabilježen je suficit proračuna opće države, a tri vodeće svjetske agencije poboljšale su izglede za kreditni rejting Hrvatske – pohvalio se premijer pokazateljima i obećao da će nastaviti sa strukturnim reformama, gospodarskim opravkom i konsolidacijom javnih financija što bi trebalo dovesti do povećanja kreditnog rejtinga.

>>>Vujčić: Rast produktivnosti je zaustavljen, Hrvatska je prestala biti ‘catching-up’ zemlja

Rekao je premijer i da značajan doprinos gospodarstvu u 2018. očekuje od povlačenja sredstava iz EU fondova i spomenuo pritom Pelješki most, ključni infrastrukturni projekt njegove Vlade.

Najavio je kako će do kraja godine Ministarstvo gospodarstva poduzetnicima dodijeliti više od 700 milijuna eura subvencija, te da je u završnoj fazi objedinjavanje inspekcijskih službi te izmjene zakona o poticanju ulaganja i to u smjeru osnaživanja investicija u IT industriju. Rekao je i da žele napraviti iskorak u upravljanju državnom imovinom te da je Vladi u fokusu demografska revitalizacija, podsjetivši na mjere povećanja roditeljskih naknada i subvencioniranja stambenih rata kredita. Govorio je Plenković i o mjerama zapošljavanja u koje je do sada uloženo oko dvije milijarde kuna.

>>>Dan velikih planova

- Cilj nam je povezati obrazovanje i tržište rada, moramo na tome više poraditi, na uvođenju dualnog obrazovanja i osnaživanju strukovnog obrazovanja. Pripremili smo 20 milijuna kuna za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja – naglasio je Plenković.

U svom polusatnom govoru dotaknuo se i teme Agrokora, ključne teme kojom se bavila njegova Vlada.

- Mi smo u proteklih godinu dana pokazali da na krizne situacije u gospodarstvu možemo reagirati brzo, učinkovito i odgovorno. Uzimajući u obzir utjecaj koji je Agrokor imao na kompletno gospodarstvo Vlada je imala odgovornost iznaći rješenje. Spriječili smo negativan domino efekt, mogući gospodarski krah, a iz ove krize moramo svi zajedno izaći mudriji, s naučenim lekcijama. Ono što smo mi naučili je da imamo priliku za prekretnicu na novi način poslovanja, da ova kriza poluči transformacijski učinak - istaknuo je Plenković i zaključio da nakon lex Agrokora sada predlažu promjene stečajnog zakona čime će tvrtkama u teškoćama olakšati izvlačenje iz nepovoljnih okolnosti u kojima se nalaze.

Od velikih planova Plenković je spomenuo još i plan razvoja bolnica, stimulacijske mjere za ostanak mladih liječnika u Hrvatskoj te strateški cilj ulaska u šengenski prostor, a sutra i u eurozonu.

24. travanj 2024 21:36