Aktualno
StoryEditor

Plenković poručio oporbi: Propast će vam inicijativa opoziva Martine Dalić

12. Travanj 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, za saborske rasprave o oporbenoj inicijativi da se opozove potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio oporbi kako će joj propasti i ta, peta inicijativa u godinu i pol dana da se nekom od članova Vlade ili cijeloj Vladi iskaže nepovjerenje.

Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj, istaknuo je premijer te oporbi spočitnuo da takvim inicijativama Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.

Most, koji je na čelu oporbene inicijative, prozvao je da je u predmetnu temu ušao na način da poveže Agrokor s HDZ-om od 1990. do danas, te poručio kako njegovu Vladu i današnji HDZ ne može s tim povezati.

>>>Hrast napušta vladajuću koaliciju, uskraćuje potporu ministrici Dalić

Imao je i poruku za SDP.

- SDP je lani gorljivo bio protiv zakona (lex Agrokor), tvrdio da štitimo Ivicu Todorića da bi se, kako je vrijeme odmicalo, od kupusa i ‘selfija‘ praktički pretvarali u glasnogovornike i doslovne ‘kopipejstere‘ njegovih blogova, istaknuo je.

SDP-ovu Gordanu Marasu, koji je dobacivao iz klupe, Plenković je poručio kako su njegova postignuća, s obzirom "koliko je dobrog ostavio u Vladi" dok je bio ministar, ostala "neopjevana".

Na izvanredne okolnosti, reagirali smo izvanrednim mjerama

Premijer je ponovio kako je Vlada lani dobro reagirala na krizu u Agrokoru te da je i Most, kao tadašnji koalicijski partner HDZ-a, imao svoju ulogu u donošenju lex Agrokora.

- Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama, rekao je premijer, navodeći da je Most sudjelovao u svim razgovorima, na izradi zakona, da je bio uključen i da je suodgovoran za zakonski okvir.

>>>Brkić: Glasovat ću protiv ratifikacije IK, ali to neće ugroziti jedinstvo HDZ-a

- Znali ste sve, znali ste tko će biti izvanredni povjerenik, podržali ste ga ste ga, rekao je ‘mostovcima‘.

Plenković naglašava kako je sve što je njegova Vlada učinila u proteklu godinu dana spriječilo lančanu reakciju, kolaps gospodarstva, financijskog sustava, sačuvano je 56 tisuća radnih mjesta, te paralelno 70-ak stečajeva u okviru kompanije.

- Iz današnje optike, ništa od crnih slutnji nije se dogodilo, jer smo postavili čvrsti zakonski okvir, naglasio je.

Osvrnuo se i na "jedinu spornu temu", pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi ovakvim restrukturiranjem.

>>>Na današnjem dnevnom redu Sabora rasprava o opozivu Martine Dalić

- Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku, izjavio je Plenković, naglašavajući kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojem je Vlada vodila računa.

Iz tog ćemo procesa morati izvući određene lekcije, perfektuirati zakonski okvir, ojačati ulogu nadzornih institucija, kazao je Plenković.

Uspjeli smo u rizičnoj političkoj i ekonomskom operaciji

Sada smo u situaciji da je cijeli proces pred uspješnim okončanjem, moramo reći da smo uspjeli u nečem što je bila rizičina politička i ekonomska operacija, naveo je premijer te upozorio na još jedan ‘detalj‘.

>>>Plenković i Dalić zadovoljni što se bliži postizanje nagodbe u Agrokoru

- Činjenica da su kompaniji s tolikom dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac, poslali su poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi, potpredsjednici Vlade i gospodarskom rastu, smanjenju javnog duga ..., istaknuo je Plenković.

- S obzriom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agorkora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu, i kroz odluke Sabora, zaključio je.

20. travanj 2024 06:31