Aktualno
StoryEditor

Plenković: Reforma školstva prioritet HDZ-ove Vlade

21. Travanj 2018.

Premijer Andrej Plenković u subotu je na izbornom Saboru HDZ-ove Akademske zajednice ‘Ante Starčević‘ izjavio da je provedba reforme školstva prioritet HDZ-a u mandatu njegove Vlade, a namjera im je u idućim koracima uključiti različite pristupe i mišljenja kako bi proces obrazovanja imao dugoročnu stabilnost s obzirom da se odnosi na djecu roditelja različitih svjetonazora i uvjerenja.

Pred članovima Akademske zajednice, koji za svog predsjednika ponovno biraju dosadašnjeg Ivicu Kostovića, premijer je rekao da je obrazovanje generator razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj, javno dobro i strateški prioritet.

>>> Radeka: Gospodarstvo je izašlo iz krize, upravljanje sustavom znanosti i visokog obrazovanja nije

Ključni izazov u području obrazovanja je, po premijerovim riječima, reforma školstva koja je započela prije više od desetljeća, a donošenjem okvirnog kurikuluma 2011. stvorene su pretpostavke za provođenje dubljih zahvata u odgojno-obrazovnom sustavu na nacionalnoj razini.

Premijer je zaključio kako je potrebno koristiti sve dobro iz dosadašnjeg postignuća i iskustava u provedbi reforme.

Osim što u idućim koracima žele uvažiti različite pristupe i mišljenja, Vlada, kaže Plenković, namjerava temeljem društvenog konsenzusa donijeti kurikularne dokumente te osigurati pravnu i financijsku podršku za provedbu reforme školstva.

Plenković: Težimo dogovoru, ali treba vremena i taktičnosti

"Dogovoru težimo jer smo svjesni da su ljudi, njihove vještine i znanja, naše bogatstvo te pokretači gospodarskog rasta i kvalitetnijeg života u Hrvatskoj”, rekao je premijer, dodavši da je za to potrebno imati vremena, taktičnosti i razboritosti, što nije uvijek jednostavna zadaća.

U pripremi reforme, smatra, bitno je da svi akteri doprinesu izgradnji temelja odgoja i obrazovanja za nove naraštaje jer djeca trebaju stjecati naobrazbu usklađenu zahtjevima suvremenog svijeta.

Plenković je ocijenio da je Vlada nedavnim imenovanjem za njegova posebnog savjetnika Radovana Fuchsa koji ima iskustvo iz tog resora pokazala da je odlučna u tome da se reforma pripremi temeljito i sustavno. Očekuje da će Fuchs odlično koordinirati rad ekspertne radne skupine koja bi idućeg tjedna trebala započeti s radom.

HDZ je kao glavni partner u Vladi čvrsto uključen u sve procese koje se tiču reformi jer želi zajedno s partnerima zagovarati najbolje načine odgoja obrazovanja i raditi na modernizaciji hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju, poručio je.

Komentirajući dva najavljena referenduma: o izbornom zakonu i o opozivu Istanbulske konvencije rekao je da se cijela rasprava koju su vodili o konvenciji trebala usredotočiti na bit konvencije. On je u Saboru je, dodao je, jasno iznio iskustava drugih zemalja kao i način na koji ojačati okvir za suočavanje s tim groznim i ozbiljnim fenomenom.

>>> U svibnju počinje prikupljanje potpisa za referendum o opozivu Istanbulske konvencije

Premijer je naglasio da će učiniti sve da se u provedbi konvencije drže interpretativne izjave i da svi koji su u raspravi o toj temi govorili o nekim drugim svjetonazorskim pitanjima shvate da je konvencija posvećena svojoj biti. Dodao je da je to vrlo jasno kazao i glavnom tajniku Vijeća Europe Thorbjørnu Jaglandu koji je prošlog tjedna posjetio Hrvatsku.

Plenković je poručio pritom kako nije dobro da se orkestriranom paneuropskom kampanjom stavlja u neugodni položaj one vlade koje se odlučuju za ratifikaciju na nacionalnoj razini ni da se miješa rasprava o biti s nekim svjetonazorskim pitanjima.

Najavio je da će potpredsjednica Vlade na ministarskom sastanku Vijeća Europe u Kopenhagenu, kada Hrvatska bude preuzimala predsjedanje pokrenuti inicijativu kako bi se pomoglo Hrvatskoj ali i da druge zemlje mogu prolaziti kroz ovaj proces, s manje tenzija i polarizacije.

18. travanj 2024 11:48