Aktualno
StoryEditor

Plenković: Strateški projekt LNG - dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će sve naše potrebe

30. Siječanj 2018.

- LNG terminal na Krku je strateški projekt i stoga je Vlada odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati sve procese vezane uz izgradnju LNG terminala. Infrastruktura i LNG terminal su doprinos diverzifikaciji opskrbe plinom. S dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će se sve naše potrebe u slučaju krize, rekao je Plenković na energetskoj konferenciji „Hrvatska na vratima Energetske unije“ u Hotelu Esplanade, u organizaciji Jutarnjeg lista.

Lider čiste energije u svijetu

Plenković je istaknuo da ostvarivanje ciljeva Europske energetske unije zahtijeva suradnju i angažman komisije i svih država članica, kao i cjelokupne javnosti.

>>>Plenković: Radimo sve da ubrzamo projekt LNG terminala na Krku

- Hrvatska može iskoristiti priliku lidera čiste energije u svijetu. Proizvodimo nešto više od pola svojih potreba, dok ostatak uvozimo, time smo izvan prosjeka EU. U Energetskoj strategiji usredotočit ćemo se na integraciju u jedinstveno EU tržište. Pozornost ćemo posvetiti energetskoj učinkovitosti, pogotovo u graditeljstvu te pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će nam omogućiti najveću energetsku neovisnost, istaknuo je Plenković te dodao da Hrvatska ima udio od 29 posto obnovljivih izvora, čime je premašen cilj kojeg si je zadala EU do 2030. godine.

>>>PPD: Ugovor s Gazpromom sigurniji od igranja na LNG

Zaključio je da je važno da energetska učinkovitost bude jedan od ključnih dijelova hrvatske energetske strategije.

[caption id="attachment_318951" align="aligncenter" width="750"] Ana Hanžeković i Branko Ilijaš[/caption]

- Aktivno ćemo pridonijeti jednoj od 10 prioritetnih politika ove komisije, a to je Energetska unija na razini Europske unije, donijet ćemo novu Nacionalnu energetsku strategiju, realizirat ćemo strateški projekt LNG terminala te nastaviti s obnovom zgrada. Učinit ćemo sve da naše energetske kompanije pridonesu ispunjavanju ove strategije, nastaviti sa svim politikama smanjenja emisije stakleničkih plinova, štititi okoliš da bi u konačnici imali energiju koja će biti što čišća i što sigurnija. Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka, poručio je Plenković.

Novi ekonomski modeli i menadžment u energetici

Na LNG u Hrvatskoj osvrnuo se i Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, istaknuvši pritom da će se izgradnjom LNG-a ispuniti jedan od glavnih ciljeva Energetske unije – bolja konekcija i diverzifikacija opskrbe.

Rekao je da će prijedlog transformacije energetskog tržišta biti najveća transformacija do sada, s novim ekonomskim modelima i menadžmentom u energetici.

>>>Plinacro: Sufinanciranjem plinovoda Omišalj-Zlobin EU daje snažan zamah krčkom LNG-u

- Iznimno mi je drago što je Hrvatska već prekoračila nacionalne ciljeve koje je zacrtala do 2020. godine za energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju. Nadam se da će da će i dalje pratiti europske ciljeve, rekao je Šefčović, te dodao kako bi Hrvatska mogla smanjiti štetne emisije korištenjem energije sunca i vjetra.

Šefčovič je također Hrvatskoj poželio što prije ulazak Energetsku uniju, ulazak u Schengen te uvođenje eura.

19. travanj 2024 18:48