Aktualno
StoryEditor

Plenković: U Hrvatskoj nema cenzure; Bernardić: Di su pare?

17. Siječanj 2018.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića zbog cenzure upitavši ga ‘Di su pare?‘ aludirajući time na istoimeni blokirani hrvatski satirični facebook profil, na što mu je Plenković uzvratio kako u Hrvatskoj nema cenzure te kako svatko ima mogućnost govoriti što misli, ali sukladno zakonskim propisima i odgovornosti.

- ‘Di su pare?‘ Gdje je Pretjerivač, Ministarstvo ljubavi?... Zašto facebook stranica ‘Di su pare?‘ ne može nastaviti raditi u Hrvatskoj? Pratilo ju je preko 300 tisuća ljudi i ja sam je pratio i smijao se kad su bili satirični prema meni. Vlada ne smije zabraniti satiru, gušiti, gurati satiru i zabranjivati facebook stranicu, nabrajao je Bernardić na saborskom ‘aktualcu‘.

Premijera je upitao što će napraviti da spriječi satiranje satire u Hrvatskoj.

- Ne znam je li vaše pitanje plod team buildinga ili analitičkog pristupa problemima s kojima se društvo suočava, pa i Vlada. Što se tiče satire, humora i ironije i tko želi na taj način pratiti fenomene u hrvatskom društvu ja sam apsolutno za to. Velik sam pobornik humorističnog pristupa politici, rekao mu je Plenković.

>>>Počela nova parlamentarna sezona, pred zastupnicima opsežan dnevni red

Što se tiče vlade, kaže, otvoreni su za kritiku na duhovit način i podržavaju svu slobodu.

- Što se tiče vaše aluzije na cenzuru na film. Koliko znam HRT je neovisna u odabiru svoga programa. Čini mi se da je film prikazan i tko hoće neka ga gleda, a tko ga ne smatra u umjetničkom smislu idealnim može izraziti svoj stav. U Hrvatskoj nema cenzure i svatko ima mogućnost govoriti što želi i što misli sukladno zakonskim propisima i odgovornosti, rekao je Plenković. Dodao je međutim, da to ne znači da moderno vrijeme komunikacija treba dopustiti govor mržnje.

- Treba uraditi distinkciju između onoga što je humor i onog što vrijeđa, a osobito kada se to radi na društvenim mrežama tako da oni koji to rade kriju svoj identitet. Zajedničkim naporima možemo biti korektiv negativnim fenomenima koje nam pruža digitalno vrijeme koji ne slijede uvijek i aspekt odgovornosti svakog tko se u javnu komunikaciju upušta, rekao je dodajući da će u tom smjeru vlada krenuti sa zakonskim prijedlogom.

Bernardić mu je uzvratio kako ‘Di su pare?‘ nije poticala govor mržnje.

- Ne možete pod govor mržnje podvući satiru i sa zakonom kojim idete cenzurirati društvene mreže i facebook sadržaj, rekao je.

Premijeru je poručio i kako su ljetos mladići koji su ružno pisali o njemu uhapšeni, NO HRT-a je smijenjen jer je upozorio na korupciju, a nedavno je, tvrdi, jedan od ministara pokušao zabraniti emitiranje filma Ministarstvo ljubavi.

- Hrvatska je u cenzuri, a ljudima oduzimate slobodu govora i javne riječi i mi vam to nećemo dopustiti, poručio je Bernardić.

Prijedlog kukirula povijesti

Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) pitao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak o prijedlogu kurikula povijesti, kako je rekao, "hrvatski rečeno uputnika povijesti" koji su povjesničari isključeni iz kurikularne reforme nazvali znanstveno, metodički i vrijednosno promašenim, neprovedivim i nepopravljivim.

Ministricu Divjak je optužio da je "iz naftalina izvukla članove po ideološkom ključu dekretirane Jokić-Budakove stručne radne skupine za povijest i pozvala ih da nastave s radom" te pitao kada će raspisati poziv ili natječaj za novu stručnu skupinu za povijest koja će sastaviti potpuno novi predmetni uputnik.

- Pitanje je neobično no pozivam Vas da razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka, znanstvenika i učitelja etiketirate tako kao što ih etiketirate. Njih nekoliko stotina koji su radili na tome i nisu se svrstali ni u koju opciju zaslužuju da im na tome zahvalimo, uzvratila mu je Divjak.

>>>Divjak: Signali s terena govore da su učitelji spremni i ja vjerujem da ćemo uspjeti

Pojasnila je i kako je kurikul povijesti, koji je u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu, dostavljen HAZU-u prošle godine te kako su tražili i međunarodnu metodičku recenziju.

Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom te joj je poručio da nije odgovorila na pitanje.

- Vi spominjete recenziju koja je zatražena od HAZU-a. Dakle, vi ste poslali kurikul na recenziju istoj ustanovi čije je znanstveno vijeće već objavilo recenziju svih kurikulnih dokumenata, a čiji sažetak u dvije ključne riječi glasi - neprovedivo i nepopravljivo. Nastavničkim rječnikom: Sjedi, jedan, poručio joj je Hasanbegović.

Faza projekta digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata

HDZ-ov Stevo Culej upitao je ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda u kojoj je fazi projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

- Provedba projekta je započela u 2017. i provodi se u razdoblju od četiri godine, alokacija je viša od 18 milijuna kuna, 85 posto se sufinancira sredstvima europskog socijalnog fonda, navodio je Medved.

>>>Medved negira da je došlo do novih dugova otkad je na čelu ministarstva

Od početka provedbe projekta, kazao je, za njegovu provedbu Ministarstvo je pokrenulo sve postupke sigurnosnih i drugih uvjeta u Zagrebu, Karlovcu i Splitu.

- Zbog osjetljivosti određenog dijela gradiva uključeno je 11 relevantnih tijela. U 2018. projektne pripreme uključuju pripremu odnosno adaptaciju poslova u kojoj će se obavljati poslovi digitalizacije, terenski rad na sređivanju gradiva te nabavu informatičke i arhivske opreme. Time će se steći svi uvjeti za punu realizaciju projekta, rekao je.

21. travanj 2024 15:55