• Pratite nas na:
08. lipanj 2019.

Plenković u ponoć pozdravio Fitchevo dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske

Nije uobičajeno da se iz Banskih dvora Vladina priopćenja šalju usred noći. Izuzetak je napravljen noćas, kad je u ponoć medijima poslana izjava premijera Andreja Plenkovića o objavi agencije Fitch, koja je vratila kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog:

- Agencija Standard & Poor‘s u ožujku, nakon više od šest godina, vratila je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog, a ova odluka agencije Fitch dodatna je potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike Vlade. To potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, da je Vlada stabilna i da provodi reforme. Pozdravljam što je agencija Fitch prepoznala rezultate naših napora u održavanju makroekonomske stabilnosti, provedbi strukturnih reformi i odgovornom vođenju javnih financija. Posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za tri postotna boda godišnje te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova - izjavio je u ponoć predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz ‘BB+‘ u ‘BBB-‘, uz pozitivne izglede.

Dobre fiskalne rezultate poduprlo je ograničenje proračunskih rashoda, te veći porezni prihodi, manji troškovi kamata i povoljni makroekonomski uvjeti, kažu u toj agenciji.

Ističu također da su strukturne karakteristike Hrvatske općenito povoljnije nego kod sličnih zemalja s rejtingom BBB.

Tako je hrvatski BDP po stanovniku 30 posto viši od medijana zemalja s ocjenom ‘BBB‘. Hrvatska također "postiže bolje rezultate od tih zemalja prema pokazateljima upravljanja i ljudskog razvoja, zahvaljujući dijelom i članstvu u EU-u", stoji u izvješću.

‘Hrvatska vlada, instalirana 2017. godine, uspjela je provesti svoj program relativno glatko unatoč tijesnoj većini‘, navode.

No napominju i da je zemlja i dalje suočena s važnim strukturnim izazovima koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, izdvajajući pri tome slabosti u poslovnom okruženju, složeni okvir javnog sektora, slabo korporativno upravljanje, još uvijek visoki javni dug i naslijeđene probleme u ključnim sektorima poput energetike i zdravstva.

Iako je u proteklim godinama postignut tek skroman napredak u rješavanju tih izazova, poboljšanje mogu donijeti mjere u sklopu priprema za ulazak u tečajni mehanizam ERM2 u postupku kandidature za članstvo u eurozoni, kažu u Fitchu.

Među prednostima izdvajaju i nisku inflaciju i solidno kapitaliziran bankovni sektor.

Pozitivni izgledi signaliziraju da bi agencija mogla ponovo podići rejting Hrvatske za godinu do dvije.

Do sada je Fitch hrvatski kreditni rejting držao u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Fitchova procjena uslijedila je nakon što je Moody‘s krajem travnja potvrdio špekulativni rejting Hrvatske ‘Ba2‘ te poboljšao prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

U ožujku je, pak, Standard&Poor‘s povisio rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+‘, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.