Aktualno
StoryEditor

Plenković: Vlada konkretno, operativno dokazuje da joj je Slavonija prioritet

01. Prosinac 2017.

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak da je Vlada čvrsto stala iza Slavonije što se vidi u djelima, projektima i odlukama financijskoga karaktera.

Nakon sjednice Vlade na kojoj je 20-ak točaka bilo posvećeno Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku potpisani su brojni ugovori između gradova, općina, lokalnih agencija i tijela i središnjih razina vlasti, u ukupnom iznosu od preko dvije milijarde kuna.

"Vlada je čvrsto stala iza Slavonije. To je ključna poruka današnje sjednice, programa naše Vlade i to smo prepoznali još u izbornoj kampanji", kazao je Plenković podsjetivši da je prošle godine, prije parlamentarnih izbora, poručio da će Slavonija biti prioritet Vlade.

To nije deklaratorno određenje, dodaje, to je vrlo konkretno, operativno određenje. "I to se vidi i u našim djelima, projektima, odlukama financijskog karaktera", rekao je novinarima u Osijeku.

Ustvrdio je kako današnja sjednica Vlade i potpisivanje ugovora jasno govore koliko Vlada želi unaprijediti prometnu i komunalnu infrastrukturu, pitanja zaštite okoliša, gospodarstva, poduzetnika i imovinsko-pravnih odnosa, koja su se godinama kumulirala i ostala neriješena.

"Sve to, kao i druge teme iz pitanja kulture, zanosti i obrazovanja, imali ste prilike vidjeti na sjednici Vlade", dodao je i poručio da će Vlada nastaviti s takvom politikom.

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Virovitici

Podsjetio je  da će sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti održana u Virovitici, kada je i Viroexpo, kako bi se fokus stavio na poljoprivredu i gospodarstvo.

Da je Vladi važan ostanak ljudi i demografska revitalizacija u Slavoniji govori i projekt "Zaželi", u sklopu kojega su u Osijeku danas potpisani ugovori koji će omogućiti zapošljavanje 900 žena, dodao je Plenković.

S takvim će se pristupom nastaviti radi smanjenja nejednakosti u svim krajevima Hrvatske. "Nažalost, četiri od pet slavonskih županija, tu ne ubrajam Osječko-baranjsku, među zadnjima su po stupnju razvijenosti u Hrvatskoj. Stoga taj fokus svjesno i namjerno ide prema dijelu Hrvatske koji treba dodatnu potporu", poručio je Plenković.

I osječko-baranjski župan Ivan Anušić  istaknuo je da se svjedočilo konkretnim ugovorima i projektima, što označava početak razdoblja političke stabilnosti i razvoja u gospodarskom, socijalnom, znanstvenom i svakom drugom smislu.

"Vlada je danas zasjedala u Osijeku, što je poruka ne samo da surađujemo, već je to i moralna podrška nama koji pokušavamo razviti grad Osijek, županiju i istočnu Hrvatsku. Više ne može nitko zaustaviti ovaj projekt, koji će uskoro pokazati još veće benefite za sve nas koji ovdje živimo", kazao je Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je temeljem odluka s današnje sjednice u Osijek došlo oko 500 milijuna kuna, a riječ je o investicijama koje će uglavnom realizirati domaća građevinska operativa, što je šansa za oporavak građevinarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Zahvalio je Vladi koja je konkretno i operativno pokazala da je spremna pomoći, kako bi istočna Slavonija sustigla razvijene dijelove Hrvatske, te ocijenio da "kreću neki novi dani u Osijeku".

25. travanj 2024 17:01