09. studeni 2017.

Plenković: Vlada nastavlja s reformskim procesom za još bolje makroekonomske pokazatelje

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da najnovije prognoze Europske komisije o rastu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 3,2 posto predstavljaju dobre procjene trendova te da Vlada nastavlja s aktivnostima u reformskom procesu.

- Vidimo da su dosta dobre procjene trendova. U svakom slučaju mi nastavljamo s našim aktivnostima koje su angažirane u reformskom procesu stvaranja preduvjeta za još bolje makroekonomske pokazatelje, kazao je Plenković na završetku otvorenog dijela sjednice Vlade.

>>>Komisija povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 2,9 na 3,2 posto

Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prijašnjih 2,9 na 3,2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati.

Restrukturiranje Agrokora, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj, imalo je, čini se, manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo, navodi se u jesenskim ekonomskim prognozama Europske komisije.

Upravo zbog izbijanja krize u Agrokoru Komisija je u proljetnim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prethodnih 3,1 na 2,9 posto.

No, u novim prognozama povećala je stopu rasta na 3,2 posto jer su, osim manjeg nego što se očekivalo negativnog utjecaja Agrokora, u ljetnim mjesecima snažno porasli industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo. Uz to, navodi se u prognozama EK-a, dolasci turista i broj noćenja porasli su po dvoznamenkastim stopama.

>>>Agrokor: Priznato 41,23 milijarde, a osporeno 16,54 milijarde kuna tražbina

- Ti trendovi, zajedno sa snažnim pokazateljima raspoloženja potrošača, navode na zaključak da će gospodarstvo i u drugom polugodištu zadržati snažan rast, pa bi očekivani rast BDP-a u cijeloj 2017. mogao biti 3,2 posto, navodi se u prognozama Komisije.

U prvom tromjesečju ove godine BDP je porastao 2,5 posto na godišnjoj razini, a u drugom 2,8 posto.

Procjene Komisije među najoptimističnijima

I većina domaćih i stranih analitičara očekuje u ovoj godini rast gospodarstva od oko 3 posto.

Prema anketi Hine, provedenoj prije tri mjeseca, sedam domaćih makroekonomista procjenjuje u prosjeku da bi rast BDP-a u 2017. mogao iznositi 2,9 posto. Hrvatska narodna banka (HNB) nedavno je, pak, povećala procjenu rasta s 3 na 3,3 posto.

>>>Vujčić: Euro donosi dugoročnu korist, ali ne rješava strukturne probleme

I Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je nedavno procjenu rasta, s 2,9 na 3,1 posto, dok je Svjetska banka zadržala procjenu od 2,9 posto.

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) očekuje, pak, rast od 3,1 posto, dok je Vlada proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.