Aktualno
StoryEditor

[FOTO] Plenković: Želimo da poljoprivreda ostane dio poslovanja Fortenove

03. Travanj 2019.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primo je u srijedu članove Upravnog odbora Fortenova grupe na čelu s predsjednikom Maksimom Poletajevom. Uz premijera, sastanku sa čelnim ljudima Fortenove Fabrisom Peruškom i Irenom Weber, prisustvovali su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tema sastanka u Banskim dvorima bila je predstavljanje novog Upravnog odbora i novih izvršnih direktora Fortenova grupe. Premijer Plenković je nakon sastanka novinarima rekao da je zadovoljan završenim procesom restrukturiranja Agrokora čija je kriza počela prije nešto više od dvije godine, i njegovim preuzimanjem od strane Fortenova grupe.

- To je najveći poslovni i pravni pothvat uspješnog restrukturiranja jedne kompanije unatoč velikom broju otvorenih pitanja i prijetnji za stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava uopće, velikom broju ugroženih radnih mjesta, kojih je sa susjednim zemljama skoro 60.000, i egzistencije oko 150.000 ljudi koji su bili vezani sa svojim poslovnim kompanijama za Agrokor - kazao je premijer.

Naglasio je da je restrukturiranje uspjelo u pravnom i poslovnom smislu, te da je organizirano u najkraćem mogućem roku. Kompanije funkcioniraju, radna mjesta su sačuvana, OPG-ovima i malim poljoprivrednicima isplaćeni su dugovi, a ostalo je reprogramirano.

‘Vlada je pokazala odlučnost‘

Plenković je rekao da je tim procesom Vlada pokazala stabilnost i odlučnost u provedbi restrukturiranja Agrokora te zahvalio Fabrisu Perušku, Ireni Weber, izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku, a posebno, bivšoj potpredsjednici vlade Martini Dalić. Zahvalio se i ministrima Tolušiću, Horvatu i Bošnjakoviću koji su također bili suradnici procesa. Fortenova grupi poželio je uspješno poslovanje, izrazivši želju da fokus grupe i dalje ostane poljoprivredna i prehrambena industrija, kao i veleprodaja i maloprodaja što je važno za hrvatsko gospodarstva i hrvatski BDP.

Plenković je izjavio da je Vlada novom Upravnom odboru dala do znanja da želi da hrvatska poljoprivreda bude sastavni dio poslovanja grupe te da ono bude na dobrobit cijelog hrvatskog gospodarstva.

- Cijeli proces napravljen je učinkovito, brzo i efikasno, bez troška za naše građane i državni proračun, rekao je premijer Plenković. Novim vlasnicima poželio je da proces restrukturiranja nastave i unaprijede.

Poletajev: Nećemo istraživati Ramljaka

Novinarima se obratio i predsjednik Fortenova grupe Maksim Poletajev naglasivši da se većinski vlasnik neće baviti prošlošću, nego isključivo sadašnjošću i budućnošću kompanije niti će pokretati interne istrage o tome što se za vrijeme izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka događalo u Agrokoru, o čemu se špekuliralo zadnjih dana.

- Bilo je konfikata s Ramljakom, ali o tome neću govoriti. To nam neće donijeti novu vrijednost kompanije - naglasio je Poletajev.

Dodao je da je cilj nastaviti konsolidirati Fortenovu, servisirati kredite, unaprijediti poslovanje i povećati dobit grupe.

- Sberbanka je u ovaj proces ušla na dulji rok, nastavit ćemo razvijati kompaniju i povećati njezinu produktivnost. Prioritet nam je refinancirati zajmove, nadam se da ćemo postići sporazum s vjerovnicima i da ćemo do sredine ljeta imati rješenje, istaknuo je Poletajev i dodao da će se cjelovitost grupe zadržati, neće se prodavati dio po dio kompanije, nego će i dalje fokus ostati na maloprodaji, veleprodaji i poljoprivredi.

Plenković se nadovezao da Vlada smatra važnim zadržati cjelovitost Fortenova grupe, jer je sve vrijeme i radila na tom cilju.

Na pitanja novinara što će biti s koncesijom zemljišta koju neki načelnici općina odbijaju potpisati ministar Tolušić je rekao da će sve koncesije bivšeg Agrokora biti prenesene na nova zrcalna društva, Belje, na Belje plus itd.


Većinski vlasnici nekadašnjeg Todorićevog carstva, a danas Fortenove su Rusi; najveći dio, više od 39 posto pripada Sberbanci, 7,5 posto u vlasništvu je, također ruske, VTB banke. Američki investicijski fond Knighthead posjeduje više od 29 posto udjela Fortenova grupe, a više od 15 posto udjela drže razne financijske institucije, među kojima prednjače Zagrebačka banka i Erste banka.

Nešto manje od 5 posto Fortenove u vlasništvu je raznih domaćih dobavljača. Uz to, domaće tvrtke s pojedinačno najvećim udjelom u kompaniiji su Adris grupa i Frank s više od 1 posto, zatim Saponija i Sokol Marić s nula cijelih šest posto.

Fortenova grupa broji 159 kompanija, od kojih 47 neodrživih kompanija su društva Fortenova grupe s nastavkom u imenu "plus", primjerice, Konzum plus, Jamnica plus itd. U maloprodaji i veleprodaji prihodi Fortenova poslovanjem u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori premašuju 31 milijardu kuna (4 milijarde eura) što tu grupaciju svrstava u tržišnog lidera jugoistočne Europe.

14. travanj 2024 10:41