Aktualno
StoryEditor

Plenkovićevi bomboni za Slavoniju

09. Srpanj 2017.

Dok CDU i CSU u Njemačkoj predlažu ukidanje nepopularnog poreza solidarnosti za bivšu Istočnu Njemačku, Andrej Plenković s ministarskom svitom obilazi Slavoniju i dijeli bombone. Nerazvijeni dijelovi Hrvatske dobivat će više novca; naravno, na račun razvijenijih županija.

>>> Plenković: Slavoniji se mora ispružiti ruka; Tolušić: Čuda se neće dogoditi preko noći

Središnjoj vlasti ni sad nije palo na pamet da skreše vlastite troškove. Slavoniji će ići više love nego dosad, što je okej, ali znatno više koristi bilo bi kad bi Vlada, primjerice, umjesto pšenice poticala uzgoj lukrativnijih kultura, koje donose znatno veći profit. Borovnice, aronija, maline, egzotično voće… znatno su isplativiji i bez državnih poticaja, a hrvatske prehrambene tvrtke moraju uvoziti krastavce jer ih u Hrvatskoj nema dovoljno zbog nedostatka radne snage za branje.

>>> Plenković u Požegi: Susreti Vlade i lokalnih vlasti više neće biti ‘ad hoc’ karaktera

Dovoljno pšenice za proizvodnju kruha može se pak kupiti i na svjetskom tržištu. No Slavoncima je lakše zasijati i požnjeti pšenicu, kukati zbog cijene i tražiti poticaje, a Vladi je u prvom planu da darovnicama pokaže brigu za hrvatski istok.

24. travanj 2024 13:40