Aktualno
StoryEditor

Plućna kuga hara Madagaskarom

10. Listopad 2017.

Epidemija plućne kuge, najsmrtonosniji oblik te bolesti, zahvatila je velike gradove na Madagaskaru, te se širi veoma brzo. Ministarstvo zdravstva na Madagaskaru izvijestilo je kako su od 7. listopada oboljele 43 osobe i 42 je preminulo, a taj broj se povećava iz dana u dan, javlja Science Mag.

Svjetska zdravstvena organizacija je u stanju visoke pripravnosti. Iako ovaj otok redovito pogađa epidemija kuge, obično je riječ o blažim oblicima ove bolesti kojeg buhe prenose sa štakora na ljude, a javlja se uglavnom u udaljenim područjima. Kuga je tijekom 14. stoljeća ubila oko 60 posto stanovništva Europe.

>>>WHO: Gonoreja postaje sve raširenija i neizlječiva bolest

Plućna kuga lako se prenosi s osobe na osobu kašljanjem, a  ako se ne liječi antibioticima bolest je 100 posto smrtonosna.

Prvi slučaj zabilježen je kod 31-godišnjeg muškarca koji je potražio liječničku pomoć zbog simptoma sličnih malariji, a preminuo je 27. kolovoza. Od tada se pojavio velik broj slučajeva, pojedine škole su zatvorene, a javni događaji otkazani. Epidemija je u tijeku u 20 općina duž 10 regija.

WHO je rizik od nacionalnog širenja bolesti klasificirao kao visok, regionalno širenje umjerenim, te rizik od međunarodnog širenja kao nizak. Kuga se može izliječiti ako se odmah nakon pojave prvih simptoma počnu uzimati antibiotici, stoga je 6. listopada WHO na Madagaskar isporučio 1.2 milijuna doza antibiotika, te 1.5 milijuna dolara za borbu protiv epidemije, a nove doze antibiotika su na putu.

>>>Kroničnu bolest moguće otkriti tri godine prije simptoma?

Kuga je endemska bolest u mnogdim zemljama SAD-a gdje je 2015. zabilježeno 16 slučajeva kuge, no države poput Madagaskara, Demokratske Republike Kongo i Perua su zemlje u kojima često izbijaju ozbiljne epidemije ove bolesti.

01. svibanj 2024 07:55