Aktualno
StoryEditor

Počela gradnja 216 milijuna kuna vrijednog studentskog doma u Dubrovniku

02. Kolovoz 2018.

Radovi na gradnji kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku svečano su otvoreni u srijedu navečer, a ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je tom prilikom kako je riječ o najvećem projektu koji se financira kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“ nakon velikih prometnih i infrastrukturnih projekata.

>>>Studenti FER-a Nives i Luka otvaraju vrata svemirske industrije

Dodala je kako je poboljšanje kvalitete života studentske populacije jedan od prioriteta Vlade RH.

Studentski dom imat će 254 smještajne jedinice i moći će primiti 503 studenta, od kojih 290 studenata nepovoljnog socijalnog stanja te 5 studenata s invaliditetom. Trebao bi biti otvoren za godinu i pol dana.

„Drago mi je što će dubrovačko Sveučilište dobiti dom koji mu nedostaje, a bit će najveći i najvrjedniji u Hrvatskoj. Zaista je riječ o velikoj investiciji u kojoj se 75 posto financira sredstvima EU. To je dobrobit hrvatskog članstva“, istaknula je ministrica Žalac.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak naglasila je kako je rast studentskog standarda jedan od stupova nacionalnog programa reformi.

„Ovo sveučilište je jedino od osam hrvatskih javnih sveučilišta koje nema studentski dom. Drago mi je što se uspjelo doći do ove faze. Ako se studentima omogući primjeren standard i završnost studiranja će biti bolja“, rekla je Ramljak.

>>>Jurčić: Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika

Rektor dubrovačkog Sveučilišta Nikša Burum istaknuo je kako je dosad odrađen velik posao u pripremi dokumentaciji i provedbi postupaka javne nabave.

„Imamo sveučilište, ali nismo sveučilišni grad dok ne dobijemo dom. Drago mi je što je dom namijenjen studentima slabijeg socijalno imovinskog stanja. Ovim ćemo im osigurati studiranje u Dubrovniku, skupom gradu u kojem je teško živjeti ako nemate stan“, izjavio je Burum.

Napomenuo je kako se sveučilišni kalendar nastave trenutno usklađuje s raspoloživosti privatnog smještaja. Dodao je kako je na dubrovačkom sveučilištu od ukupno 2200 studenata njih oko 30 posto izvan Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se uz budući studentski dom nadograđuje vrtić, a uskoro se gradi i nova osnovna škola.

„Ovo je projekt kontinuiteta s podrškom niza gradskih uprava i rektora. Simbol je dubrovačkog zajedništva“, naglasio je gradonačelnik je Franković.

>>>Križevački Prostec najbolji hrvatski studentski start-up, ide u Kopenhagen na svjetsko natjecanje

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric izjavio je kako projekt ulazi u mirniji dio svog razvoja te kako će ga SAFU partnerski pratiti do kraja.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević rekla je kako će brojni studenti iz županije, koji su zbog manjka smještaja u Dubrovniku odlazili studirati drugdje, uskoro imati mogućnost studiranja u Dubrovniku i biti bliže kući.

Ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra Marko Potrebica istaknuo je kako projekta ne bi bilo bez snažne podrške Vlade RH, dok je predsjednik dubrovačkog Studentskog zbora Jakša Ćebo napomenuo kako će se izgradnjom studentskog doma omogućiti neometano studiranje bez straha od izbacivanja iz stanova.

>>>Google financira projekt studenata sa Sveučilišta Sjever

Ugovor o javnim radovima na izgradnji kompleksa studentskog doma, ukupne vrijednosti oko 216 milijuna kuna od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava europskih fondova u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, potpisan je krajem lipnja ove godine.

20. travanj 2024 10:03