Aktualno
StoryEditor

Počela gradnja bioelektrane, ‘nukleusa gospodarske proizvodnje‘ u Grubišnom Polju

19. Svibanj 2017.

Radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na biomasu, vrijednog 34 milijuna eura, počeli su u petak u Zoni malog i srednjeg poduzetništva u Grubišnom Polju. Investitor u elektranu, planirane snage 5 megavata (MW) električne i 6,5 MW toplinske energije, je zagrebačka tvrtka Energostatik, a izvođač radova finska tvrtke KPA.

"Nakon sedam godina priprema i teškog rada napokon su krenuli radovi na gradnji postrojenja. Pokazalo se da unatoč svim birokratskim poteškoćama u Hrvatskoj možemo napraviti pogon ako imamo znanja, vitalnosti, upornosti, viziju u dobru suradnju s lokalnom upravom. Vjerujem da se na taj način mogu pokrenuti brojni projekti u bilo kojem sektoru", rekao je predsjednik uprave Energostatika Emil Bakić.

>>> Bioelektrane griju odabrane

U okviru postrojenja bit će izgrađene sušare za sušenje drva s laboratorijem za analizu i vlastitu logistiku za transport, dok će se u suradnji sa Srednjom školom Bartola Kašića pokrenuti će projekt eko vrta. Sami radovi odvijat će se na tri gradilišta - na jednom će biti izgrađene elektrane, na drugom najmoderniji pogon za sušenje drva u Europi, na trećem trafostanica. Na izgradnji će raditi 200 radnika, a rok za dovršetak radova je 18 mjeseci.

Predstavnici izvođača radova Pekka Kovanen i Artty Laitinen istaknuli su da je to prvi angažman finske tvrtke u Hrvatskoj, ali ne i posljednji. "Nije bilo lako, ali uz brojne stručnjake ovaj opsežan projekt bit će uspješno realiziran," rekao je Kovanen.

Energija iz elektrane biti će isporučivana u elektroenergetski sustav Hrvatske elektroprivrede (HEP), a toplinsku će energiju, osim za vlastite pogone, moći koristiti sve tvornice u industrijskoj zoni i gradske ustanove. Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh ističe kako će elektrana na kraju donijeti 50 novih radnih mjesta.

"U Grubišnom Polju od tog dana ništa neće biti isto, postajemo pravi energetski neovisan grad u Hrvatskoj. Ovo postrojenje bit će nukleus cjelokupne gospodarske proizvodnje", poručio je Mađeruh.

13. travanj 2024 14:56