Aktualno
StoryEditor

FOTO: Počela je konferencija koja ‘pobija podvalu da država ne može biti dobar gospodar‘

26. Travanj 2017.

Državno, a efikasno - provokativan je naziv konferencije u organizaciji Lidera i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU), a koja je upravo počela u Kraš Auditoriumu, prvi put nudi neku novu paradigmu kad je državno vlasništvo u pitanju. Naglasio je to na otvaranju Liderove konferencije Goran Marić, ministar državne imovine. On je rekao kako ova Vlada zauzima drugačiji smjer u upravljanju državnom imovinom, jer se improvizacija dosad pokazala preskupom, te je najavio kako njegovo ministarstvo sljedeći tjedan u javnu raspravu pušta novi prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

>>>FOTO: Panel o privatizaciji državnih poduzeća – ‘Ništa nije sveto’ osim Šuma i Voda

- Prejaka je kvalifikacija i floskula da država ne može biti dobar gospodar, to je čak i pretenciozna i neugodna podvala. Dosad jest odnos prema državnoj imovini bio maćehinski i nezreo, no to mijenjamo i stavit ćemo svaki metar neiskorištenog državnog vlasništva u funkciju poduzetništva i gospodarstva - kazao je Marić.

Država može biti dobar vlasnik, a taj kult da smo privatna poduzeća dobro upravljaju tvrtkama upravo nam se obio u glavu, istaknuo je Marić. Državne tvrtke treba učiniti učinkovitijim i kvalitetnijima, bitan je samo način upravljanja, a to će se dogoditi najveće promjene.

>>> Čulo: Pošta je primjer uspješne državne tvrtke kojoj bi odgovarao IPO

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH, izrazio je nadu kako će ova konferencija otvoriti neka pitanja, poput onog trebaju li državna poduzeća koja su ujedno i monopolisti na tržištu ostvarivati veliku dobit i znači li to da je previše opteretila privatni sektor ili nije dovoljno investirala.

>>> FOTO: Što kada država nema strategiju za poduzeće u svom vlasništvu?

Privatizacija državnih poduzeća nije i ne smije biti jedino rješenje, državna poduzeća mogu biti funkcionalna i efikasna, ali moramo promijeniti upravljačku paradigmu, naglasio je Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

23. travanj 2024 18:40