Aktualno
StoryEditor

FOTO: Počeo je transfer europskog novca hrvatskom poduzetništvu i znanosti

25. Srpanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ministarstvo gospodarstva završilo je s raspisivanjem poziva za dodjelu sredstava iz EU fondova u ukupnom iznosu od 970 milijuna eura. Pojedini pozivi bit će ponovljeni, međutim, sada je nastupila faza potpisivanja ugovora i transfera europskog novca poduzetništvu i znanstveno-istraživačkim institucijama.

Jedna takva institucija je i Institut Končar kojem je, za projekt SafeTRAM koji se razvija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva dodijeljeno preko 13 milijuna kuna. Ugovor je potpisan u svečanoj dvorani zgrade Uprave Končara u Zagrebu.

-Za nas je ovo značajan dan jer o projektu SafeTRAM kolege s Instituta i FER-a pričaju već godinama. Poziv (Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja op.a.) je bio idealan, pa smo se javili. Nije bilo jednostavno, ali danas smo sretni. Treba se potruditi i uvjeriti nekoga da je priča koju prodajete realna - rekao je ravnatelj Končar Instituta za elektrotehniku, Siniša Marijan.

>>>Žalac: Do kraja godine planiramo povući 13 milijardi kuna za ‘oživljavanje Slavonije’

- Ova sredstva koja su puštena u opticaj značajna su za hrvatsko gospodarstvo. Mi jesmo tehničko-tehnološka tvrtka i u tom se smjeru nastojimo razvijati. Končar je proizveo moderan tramvaj, te nastavio istraživanje i razvoj tog proizvoda. To smo radili zajedno sa FER-om - rekao je predsjednik Uprave Končara, Darinko Bago.

>>>Darinko Bago: U Hrvatskoj je bolje uvoznicima nego izvoznicima

- Današnja dodjela sredstava prilika je da se sjetimo svih izazova koje smo prošli na putu u EU. Različite koristi koje Hrvatska uživa u članstvu EU opravdavaju taj cijeli put. Kroz osi 1 i 3, Operativnog programa kohezija i konkurentnost, poduzetnicima je dostupno 970 milijuna eura, i svi su pozivi objavljeni. Veliki poduzetnici imaju priliku participirati u EU fondovima, kroz okvir istraživanja i razvoja. Njima se dodjeljuju sredstva za specifična područja, potiče se suradnja velikih poduzetnika i istraživačkih institucija. Ono što instituti rade, mora naći realnu uporabu u gospodarstvu, rekla je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

>>>Dalić: Svaki prijedlog HOK-a bit će ozbiljno razmotren

- Za što veću apsorpciju sredstava iz EU, a Hrvatska raspolaže s 10,7 milijardi eura, presudna je suradnja državnih tijela međusobno i privatnog sektora. Dodjela bespovratnih sredstava poput ovih ključni su za razvoj, istraživanje, inovacije i povezanost. U programu IRI bilježimo prijave iz svih prioritetnih područja. Svi su natječaji za prioritetne osi 1 i 3 objavljeni i sada preostaje raditi na tome da ta sredstva dođu do krajnjih korisnika, rekla je ministrica regionalne suradnje i EU fondova - Gabrijela Žalac.

Bespovratna sredstva dodijeljena za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća

Vladimir Benić, Posao na dlanu d.o.o., 1.3 milijuna kuna Ivan Franić, Terra Sportiva j.d.o.o. 1,2 milijuna kuna Marijan Gerić, Drunken Lumberjacks Obrt, 1,4 milijuna kuna Marko Krejči, Reacher d.o.o., 1,3 milijuna kuna

Novac je došao i u ruke tvrtke SEDAM IT. Gotovo 27 milijuna bespovratnih kuna dodijeljeno je za rad na projektu korisničkog iskustva i podrške, koji će sadržavati i elemente umjetne inteligencije, otkrio je detalj direktor te varaždinske tvrtke, Ante Jurišić.

- Faza razvoja našeg proizvoda trajat će 4 godine, a odmah na početku namjeravamo zaposliti 24 osobe. Cilj je, po završetku razvojne faze, ponuditi cloud rješenje, rekao je Jurišić.

Kroz poziv "Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća", Dalić i djelatnici ministarstva kojemu je na čelu uspjeli su spustiti 92 milijuna i 442 tisuće kuna. Čak 14 tvrtki sada može računati na europski novac za različite namjene, od komercijalizacije proizvoda do nabavke novih strojeva ili prostora potrebnih za rad.

Poduzetnici koji su također uspjeli ishoditi sufinanciranje iz EU:

Tomislav Mihac Kovačić, Tomoplast d.o.o.- 1,75 milijuna kuna Josipa Maslać Petričević, Naftalina obrt, 771,000 kuna Željko Hrastov, Ilsad d.o.o., 8,4 milijuna kuna Anton Plemić, obrt Plemić, 2 milijuna kuna Tomislav Pučić, Pućo d.o.o., 1 milijun kuna Ratko Habuš, Sato d.o.o., 3 milijuna kuna Zdenka Sauko, Eco-Therm 1 d.o.o., 1,4 milijuna kuna Nada Hrstić Djurić, Nebo modna kuća d.o.o., 2 milijuna kuna Ivica Prodanović, Tehno-elektro d.o.o., 497,000 kuna Ivan Šoštarić, Protektor-Bandag-Katalinić, 1,3 milijuna kuna Ivan Zec, Piramida d.o.o., 1,3 milijuna kuna Marijan Lešćanec, GMTT Lešćanec, obrt, 5 milijuna kuna Franko Delonga, Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o., 1,2 milijuna kuna

23. travanj 2024 11:28