Aktualno
StoryEditor

Počivalšek: Izvještaj ne znači da u prošlosti nije bilo nekorektnosti Agrokora prema Mercatoru

07. Rujan 2017.

Zakon koji je Slovenija donijela kako bi spriječila Agrokorovo financijsko iscrpljivanje Mercatora opravdao je svoju svrhu i djelovao preventivno, kazao je u četvrtak slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

"To što se nakon dolaska izvanrednog člana uprave u Mercator, određenog specijalnim slovenskim zakonom, nisu događale stvari štetne za Mercator ne znači da ih u prošlosti nije bilo", kazao je Počivalšek komentirajući prvo izvješće povjerenika slovenske vlade za Mercator Gregora Planteua.

Prema tom izvješću, u Mercatorovom poslovanju s matičnim koncernom u prva tri mjeseca od kako je Planteu postavljen u upravu Mercatora sve je bilo korektno.

>>> Mercator ni na koji način nije oštećen u poslovanju s Agrokorom

Dobar preventivni učinak izvanrednog povjerenika za Mercator i samog "lexa Mercator" pokazao se u pregovorima u kojima pri Mercatorovom preuzimanju Konzumove trgovinske mreže u BiH nije došlo do aranžmana koji bi Mercatoru nanijeli poslovnu štetu, kazao je Počivalšek.

Portal Siol.net navodi da je zahvaljujući lex Mercatoru i vladinom povjereniku Planteuu u upravi slovenskog trgovačkog lanca spriječeno da Mercator prilikom pregovora o preuzimanju Konzumove mreže trgovina u BiH preuzme i Konzumove obveze prema dobavljačima u toj državi, te da je osim toga dogovoreno da će radnici u trgovinama Konzuma u BiH najprije dobiti otkaze, a tek onda biti zaposleni u Mercatorovim trgovinama, kako ne bi imali pravni temelj za tužbe protiv novog poslodavca, vezane na svoja potraživanja.

"Izvanredni član uprave Mercatora dao je odlučan doprinos da Mercator ponovo preuzme svoje nekadašnje trgovine u BiH i one koje je tamo imao u najmu, no ne i sve Konzumove trgovine, što je bio prijedlog Agrokora, što bi dodatno opteretilo Mercator", kazao je Počivalšek.

Podsjećajući da se nekoć protivio prodaji Mercatora Agrokoru, ne zato jer se radi o stranom vlasniku nego zato što je Mercator objedinjavao slovensku prehrambenu industriju, Počivalšek je izrazio nadu da će Agrokor izići iz sadašnjih teškoća, ali da se bez obzira na to mora transformirati i Mercator.

"Mercator bi i dalje trebao...biti dobro povezan sa slovenskom mrežom dobavljača, pri čemu nije toliko važna vlasnička struktura nego  ekonomičnost i konkurentnost. Mercator će se morati transformirati u smislu rješenja logističkih izazova, povećanja produktivnosti i promjena u načinu prodaje", kazao je Počivalšek.

Upozorio je da Mercator na slovenskom tržištu zadnjih godina gubi korak u konkurenciji sa stranim diskontnim trgovinskim lancima kao što su Lidl i Hoffer.

19. travanj 2024 14:52