Aktualno
StoryEditor

‘Podmorski fracking‘: Europa želi legalizirati kontroverzni ribolov

28. Studeni 2017.

‘Električni’ ili ‘pulsirajući’ ribolov nova je tehnika ribolova izumljena u Nizozemskoj 1992. godine. Ovaj način ribolova zamjenjuje onaj tradicionalni jer je mreža napravljena od električnih žica. One šalju električne impulse u morsko dno i tako izazivaju kontrakcije mišića ribe, što ih prisiljava da plivaju od dna prema površini direktno u ribarsku mrežu, piše The Journal.

Dio Europske uije glasovao je za omogućavanje ovog načina ribolova iako još nije testiran. Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta odlučio je dopustiti da se električni ribolov smatra konvencionalnim, što će omogućiti članicama Europske unije da dozvole i sve druge vrste ribolova.

Izumitelji Nizozemci, čiji brodovi najčešće koriste ovu tehniku, najveći su zagovornici ovog načina ribolova tvrdeći da osigurava ulov više ciljanih vrsta ribe, manje štete na morskom dnu, a ribe koje se ulovi u boljem su stanju. Također, navodi se da ovaj ribolov koristi 46 posto manje goriva i smanjuje broj područja na koja brodovi trebaju ići u ribolov.

Ali kritičari su zabrinuti zbog nedostatka testiranja ove vrste ribolova te su ga nazvali ‘destruktivnim i podmorskim ekvivalentom frackinga‘.

>>>Trogodišnja zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini

Liadh Ní Riada, članica irske stranke Sinn Féin i članica odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, rekla je da iako se tehnika ne koristi u Irskoj, pitanje je vremena kada će početi ako ovaj način ribarenja postane legalan. Također kaže da ako nizozemski brodovi koji koriste ‘pulsirajući‘ ribolov love u irskim morima neminovno utječu i na Irsku.

S obzirom da je zakon donesen, vrlo vjerojatno je da će ‘električni‘ ribolov biti dopušten i u Irskoj. Amandman Ní Riadae značio bi da se lokalnim ribarima i ribarskim organizacijama da veća odgovornost o tome kako se koriste ribarske prakse.

- Razvoj industrijskog ubijanja električnim impulsima morskoga života znači kronični prekomjerni izlov u budućnosti, koji zahtijeva još destruktivnije načine ciljanog hvatanja onoga što je ostalo od ribe i drugih morskih plodova za komercijalno iskorištavanje, izjavio je irski Wildlife Trust pozivajući članove odbora da se odupru ovim mjerama, a prenio The Journal.

26. travanj 2024 03:30