Aktualno
StoryEditor

Podravka ‘penetrirala u sve dijelove Ruske federacije‘

08. Veljača 2017.

Podravka je u 2016. godini ostvarila rekordnu prodaju na tržištu Rusije te i u idućih pet godina gleda tu zemlju kao glavno tržište, očekujući dvoznamenkaste stope rasta, izvijestili su u srijedu iz te prehrambene kompanije koja obilježava 50 godina poslovanja na ruskom tržištu.

>>>Podravka s EBRD-om i četiri poslovne banke potpisala kredit od 123 milijuna eura

"Tijekom posljednjih 5 godina imamo kontinuirani trend rasta, koji je najviše došao do izražaja osnivanjem vlastitog poduzeća u 2014. kada smo počeli potpisivati izravne ugovore s maloprodajnim lancima i distributerima, što nam je omogućilo i širenje asortimana i penetraciju u sve dijelove Ruske federacije", kazao je u srijedu na konferenciji za novinare u Moskvi potpredsjednik Podravke za Regiju Rusija i CIS Damir Perlok.

Kako je naveo, od 2014. godine udvostručen je rast Podravkine na ruskom tržištu, unatoč sankcijama, devalvaciji rublje i drugim nepovoljnim okolnostima.

Planovi precizno zacrtani

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je kako su planovi za budućnost precizno zacrtani. "Cilj Podravke je u idućih 5 godina rasti na međunarodnim tržištima, kako organski tako i kroz strateška partnerstva sa lokalnim kompanijama na tržištu", rekao je Mršić.

Ističe kako Rusiju gledaju kao glavno tržište za daljnji rast i razvoj koristeći oba modela, a očekuju dvoznamenkaste stope rasta. "Rusko tržište je postalo prvo Podravkino izvozno tržište još daleke 1967. godine. Od tada se puno toga promijenilo no u globalnoj strategiji kompanije – rusko tržište je vodeće u smislu rasta i mogućnosti razvoja“, zaključio je Mršić.

>>>Na spekulacije da prodaje Mlinar, vlasnik Mato Škojo poručio: Ponuda je bilo i prije…

U priopćenju Podravka navodi kako su 1967. godine, u okviru dogovora razmjene između tadašnjeg SSSR-a i Jugoslavije, na rusko tržište "zakoračili" Vegeta, Podravka pileća juha s rezancima i goveđa juha s rezancima te da su vrlo brzo stekli povjerenje među potrošačima. Tim su se proizvodima uskoro pridružile i ostale juhe u vrećici, juhe u kocki, dječja hrana, ajvar, proizvodi na bazi rajčice, smrznuto povrće, paštete itd.

Od Kalinjingrada do Dalekog istoka

Danas su Podravkini proizvodi dostupni širom Ruske federacije – od Kalinjingrada do Dalekog istoka, navodi se.

Regija Rusija, ZND i Baltik, u devet mjeseci 2016. godine ostvarili su najveći rast unutar Podravka Grupe. Ukupna prodaja Podravke (hrana i lijekovi) na ruskom tržištu u tom razdoblju iznosila je 23,5 milijuna eura, što je rast 55,2 posto u odnosu na godinu ranije.

Podravka je tijekom 2016. godine prodala više od 30 milijuna komada svojih proizvoda na tržištu Rusije, navodi se u priopćenju. Također se dodaje kako je Podravka lider na ruskom tržištu u dijelu univerzalnih začina i juha u vrećici za kuhanje te predvodnik trendova u stvaranju prehrambenih proizvoda.

>>>Predstavljeno strateško partnerstvo Podravke i Gammachefa na projektu robota-kuhara

Ovisno o kategoriji i vrsti proizvoda, Podravka je među 3 vodeće kompanije u odnosu na konkurenciju, a u segmentu univerzalnih začina Podravka je drugi proizvođač u količinskom i vrijednosnom smislu, s tržišnim udjelom od 15 posto vrijednosno.

Inače, ta koprivnička kompanija izvozi u više od 60 zemalja, ima 15 vlastitih kompanija na različitim tržištima, 12 filijala, vlastitu distribuciju u 9 zemalja i 17 pogodna za proizvodnju u 4 zemlje.

Podravka sveukupno zapošljava 6.200 ljudi, dok je u kompaniji Podravka Rusija trenutno zaposleno 27 djelatnika.

19. travanj 2024 13:04