16. lipanj 2017.

Podsjetnik: Paušalisti od srpnja račune izdaju na elektroničkim naplatnim uređajima

Od 1. srpnja i "mali obveznici fiskalizacije" ili tzv. paušalisti po osnovi samostalne djelatnosti obvezni su izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, a prema podacima Porezne uprave radi se o oko 15 tisuća obveznika.

Iz Porezne uprave podsjećaju kako je s početkom ove godine podignut prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi može utvrđivati u paušalnom iznosu. Također, proširen je i  krug poreznih obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te one koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon. Kako bi se time proširio krug obveznika koji ne bi više morali izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine, brisan je pojam "mali obveznik fiskalizacije".

>>> Porezna uprava podsjeća ‘paušaliste’ na obvezu izdavanja fiskaliziranih računa od srpnja

Po podacima Porezne uprave, radi se o oko 15 tisuća obveznika, koji su do sada mogli provoditi fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, ali su od početka srpnja dužni fiskalizirati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja. To podrazumijeva da su putem uspostavljene internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru.

Na paušalni porez na dohodak u 2016. mogli su se odlučiti svi oni koji ostvaruju primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta, u skladu s propisima o obrtu, a koji ispunjavaju nekoliko uvjeta. Riječ je o obveznicima čiji ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 149,5 tisuća kuna, koji nisu obveznici PDV-a, nemaju izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona te ne obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine. Dakle, u 2016. na paušalno oporezivanje mogli su se odlučiti sve djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, pojašnjavaju iz Porezne uprave.

>>> Edis Felić: Fiskalizacija za web shopove nema nikakvog opravdanja

Od početka srpnja svi obveznici fiskalizacije dužni su Poreznoj upravi dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču, odnosno održavatelju programskog rješenja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa e-Porezna.

Obveznici fiskalizacije koji od 1. srpnja 2017. godine počinju izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja dužni su prije slanja prvog računa, također putem servisa e-Porezna dostaviti podatke o poslovnim prostorima i proizvođaču/održavatelju programskog rješenja. Oni koji su podatke o poslovnim prostorima dostavili putem XML poruke, dužni su, pak, također putem e-Porezne, te podatke potvrditi do kraja srpnja, kao i dostaviti podatak o proizvođaču ili održavatelju programskog rješenja.

Svi ostali obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici e-Porezne, podatke dostavljaju putem propisanog obrasca u nadležnu ispostavu Porezne uprave, također prije slanja prvog računa na ovjeru.

Uvezana knjiga računa, koja se ovjerava u Poreznoj upravi može se i dalje koristiti samo u slučaju kvara naplatnog uređaja odnosno nemogućnosti uspostave Internet veze s Poreznom upravom, podsjećaju poreznici.