• Pratite nas na:
28. svibanj 2019.

Podstanari u panici: Pogledajte koliko je poskupio najam stanova u Zagrebu

Prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova u travnju su u odnosu na isti mjesec 2017. godine veće za 14 posto, a u odnosu na ožujak porasle su za jedan posto, pokazuju podaci oglasnika Crozilla.com.

Za zagrebačke stanove površine od 60 do 80 kvadratnih metara u prosjeku se, prema tim podacima, u travnju tražilo gotovo 730 eura mjesečne najamnine, što je 2,5 posto više nego mjesec ranije te gotovo 13 posto više nego u travnju 2017. godine.

Veći stanovi, od 80 do 100 kvadrata, oglašavani su po prosječnoj cijeni od oko 890 eura. Unatoč tome što su manje traženi od manjih, vrijednosti njihovih traženih mjesečnih najamnina su na mjesečnoj razini porasle za 1,5 posto, dok su u odnosu na travanj 2017. godine veće za 13 posto.

Uz visoke najamnine, dodatna otežavajuća okolnost za tražitelje stanova za najam je to što se samo oko 10 posto od ukupnog broja oglašenih stanova odnosi na najtraženije, a to su stanovi s cijenama do 500 eura. Istovremeno, polovica ponude odnosi se na stanove s najamninama skupljim od  tisuću eura za mjesec.

Mjesečna najamnina i režije osnovni su troškovi na koje se računa prilikom traženja stanova za najam, no u određenim slučajevima treba dodati polog, agencijsku proviziju, kao i moguće troškove selidbe i opremanja stana.

Porastom cijena nekretnina mnogima je san o kupnji vlastitog doma postao nedostižan cilj. No, povećanje kupoprodajnih vrijednosti stanova povuklo je za sobom i porast cijena najma pa je danas u mnogim gradovima, posebno u većim i traženijim, izrazito teško pronaći „pristojan” stan u zoni javnog gradskog prijevoza koji se iznajmljuje po pristupačnoj cijeni. Posebno su suočeni s tim problemom stanovnici Zagreba, piše Crozilla.com.