Aktualno
StoryEditor

Poduzetnici, posvjedočite javno kako vas je birokracija mlatila kao mrtvog konja!

03. Veljača 2019.

- Kada govorim o malim poduzetnicima, prva mi je asocijacija ‘ne mlati mrtvog konja‘ – izjavila je Kristina Ercegović u intervjuu za Lider koji je obilježio prošli poslovni tjedan. Vlasnica Business Caféa poručila je ministru financija Zdravku Mariću:

- Mrtvi smo, izmlaćeni i ne možemo vjerovati da se pokušavate sjetiti još nečega što će nam otežati život.

Žena poznata kao ‘dobri duh poduzetništva‘, koja savjetuje i spaja male poduzetnika i piše zapažen blog, prepoznala je kolektivnu frustraciju svojih kolegica i kolega. ‘Mrtvi konj‘ užario je Liderov i njen Facebok i ‘prošeran‘ je praktički kroz cijelu poslovnu zajednicu.

Podrška preciznoj dijagnozi i hrabrosti bila je gotovo aklamacijska. Javili su se mnogi ogorčeni poduzetnici, koji su i sami bili žrtve nemilosrdne državne i(li) lokalne birokracije. Osjetili smo da su se i oni koji obično nezadovoljno gunđaju u kuloarima sad ohrabrili, i da je došlo vrijeme da svoje ogorčenje izraze pod imenom i prezimenom.

Među reakcijama na društvenim mrežama izdvojili bismo Suzanu Kovačević, koja je 22 godine bila poduzetnica, zadnjih 10 vodila je proizvodnju, vodila razne bitke i nakon više od dva desetljeća - odustala.

Željko Čorak upozorio je da samo zadnje promjene od početka godine predviđaju gašenje 30000 subjekata koji su živi i radili su sa bar jednim zaposlenim po subjektu. Zaključuje da je državi cilj natjerati ljude koji hoće raditi na otvaranje obrta umjesto firmi jer obrtu mogu uzeti imovinu.

Marjana Sedlar Žigić pozvala je poduzetnike da se organiziraju i pokažu zube ‘ovoj reketaškoj državi‘, ali je skeptična jer ‘jedan veliki dio ovisi o državi i ti kukavički šute‘...

Javite nam se sa svojim poduzetničkim pričama o ‘mlaćenju mrtvog konja‘, o problemima s kojima ste se susreli, ispričajte svoje sudare s birokracijom kako se ne bi ponovili vašim kolegama. Vaša reagiranja očekujemo na našoj adresi elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svojim postupkom pokretu ogorčenih poduzetnika u četvrtak se pridružio i vlasnik Elde iz Nove Gradiške Dario Marenić, koji je na svom facebook profilu najprije objavio kako odlazi u mirovinu, da bi malo kasnije u razgovoru s Liderovim novinarom dodatno objasnio  kako ujedno prodaje tvrtku i seli iz Hrvatske. Naglasio je kako će se čak i odjaviti jer je razočaran zbog loše poduzetničke klime u Hrvatskoj.

Njegova Elda proizvodi tekućinu za elektronske cigarete, i proteklih godina ostvarivala je rast prihoda i dobiti, i zapošljava više od 50 radnika. No, unatoč tome, nakon 38 poduzetničkih godina  Marenić je ostao ‘premlaćen‘ i bilo ga je lako pogoditi u kutu poduzetničkog ringa, što je ovoga puta učinila lokalna uprava Nove Gradiške, koja je, kako tvrdi, sve činila kako bi ga zaustavila u razvojnim planovima.

- Jednostavna je moja odluka: mirovina i micanje od svih gluposti koje nam nameću. Lijepo je osjećati se slobodnim građaninom – zaključuje Marenić.

Potaknuti ovim pričama, ali i energijom koja isijava iz svih aktualnih ogorčenih reagiranja, otvaramo prostor poduzetnicima koji su se u svojoj karijeri sudarili s birokratskim zidovima, mnogi i odustali, bez obzira što su imali dobar proizvod i održiv biznis plan, neki su već otišli u inozemstvo, a neki se spremaju na preseljenje poput Marenića…

Sutra Lider donosi priču Anite-Slavice Prka Đurašić, vlasnice i direktorice škole stranih jezika "EuroBIZ Centar" u Zagrebu:

- Teško je raditi kad se sve nas poduzetnike izjednačava s lopovima...

19. travanj 2024 05:55