Aktualno
StoryEditor

Poduzetnici preko SAD-ove investicijske korporacije lakše do Latinske Amerike

10. Siječanj 2019.

Hrvatskim kompanijama trebalo bi biti jednostavnije ulagati na tržištima Latinske Amerike. Naime, Vlada je na sjednici odobrila Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije i poslala ga u Sabor.

Inter-američka investicijska korporacija (eng. Inter-American Investment Corporation, IIC, od studenog 2017. godine zove se IDB Invest) sa sjedištem u Washingtonu dio je grupacije Inter-američka banka za razvoj (IDB, inače riječ je o najstarijoj regionalnoj razvojnoj banci na svijetu, osnovanoj 1959. godine) koja pruža podršku za privatni sektor u regionalnim državama članicama Latinske Amerike i Kariba.

Instrumenti financiranja su zajmovi, ulaganja u vlasnički kapital, ulaganja u dužničke vrijednosne papire i pružanje jamstava. Korporacija također sudjeluje u zajedničkome financiranju s drugim investitorima na tržištu te dodatno klijentima pruža savjetodavnu i tehničku pomoć.

Hrvatska kao država je udjel u toj banci dobila sukcesijom. Riječ je o 6.895 dionica, odnosno ukupno 83,18 milijuna dolara u kapitalu IDB-a što čini 0,05% udjela u kapitalu. Država kao takva nema nikakve koristi od toga članstva. Naime, Hrvatska je neregionalna članica, i ne može koristiti sredstva IDB-a, već je članstvom u IDB-u zemlja donator.

Međutim, članstvo otvara hrvatskim tvrtkama mogućnost sudjelovanja na natječajima u okviru projekata u čijem financiranju sudjeluje IDB. Posebna komparativna prednost članstva u IDB-u i IIC-u je ta što smo uz Sloveniju jedina članica iz regije srednje, istočne i jugoistočne Europe. Time je Hrvatskoj olakšan pristup natječajima grupe IDB-a i umanjena konkurencija.

Ministar financija Zdravko Marić je još u ožujku 2018. godine govorio kako je idući korak suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova, HGK-om i HBOR-om koji će morati pokretni aktivnosti na upoznavanju gospodarstvenika s tom institucijom i mogućnostima sudjelovanja u postupcima nabave za privatni sektor, te s uključivanjem u razvojne projekte koje se otvaraju na tržištima Latinske Amerike, kojima analitičari, napominjao je tada Marić, najavljuju snažan rast u idućim godinama.

Lani je primjerice Inter-američka investicijska korporacija odradila projekt kojim je djelomično jamčila za 30 milijuna dolara vrijedan projekt na Trinidadu i Tobagu. Nositelj projekta bila je tamošnja kompanija koja je omogućavala stambene hipoteke za kupnju kuća, zemljišta i slično.

26. travanj 2024 03:24