Aktualno
StoryEditor

Poduzetnici, za likvidaciju tvrtke pripremite barem 30.000 kuna

21. Siječanj 2019.

Tvrtku je sve jeftinije otvoriti, ali postupak likvidacije poprilično je poskupio. Proces zatvaranja tvrtke postao je početkom godine financijski ‘bolniji‘ za minimalno 30 tisuća kuna. Naime, likvidatori, najčešće direktori ili vlasnici tvrtke, dužni su prema izmijenjenom Zakonu o mirovinskom osiguranju sebi uplaćivati doprinose na puno radno vrijeme do završetka procesa zatvaranja tvrtke koji u prosjeku traje godinu dana, a nerijetko i mnogo duže.

Paradoksalno, iako nemaju dovoljno sredstava za nastavak poslovanja, sad bi još trebali iznaći više od dvije tisuća kuna mjesečno za likvidatora.

Prema podacima tvrtke Alpha Capitalis, u Hrvatskoj je sredinom siječnja u likvidaciji bilo gotovo 4900 tvrtki.

 Na situaciju se osim uznemirenih poduzetnika koji se u neočekivanoj situaciji obraćaju medijima za pomoć, očitovao i HUP, koji ne podržava ovakve mjere.

"Ovakvi nameti nisu primjereni društvenoj klimi koja za cilj ima poticanje poduzetništva te predstavljaju poseban namet posebno malim i srednjim poduzetnicima koji bi u trenutku poslovnog neuspjeha i zatvaranja svojih poduzeća trebali biti sposobni plaćati dodatne neopravdane i velike naknade, umjesto da im se postupak učini što bezbolnijim te ih se time potakne na nove poduzetničke pothvate."

Trošak zatvaranja tvrtke može se smanjiti ako direktor na mjesto likvidatora postavi osobu kojoj vjeruje i koja je već negdje zaposlena. Također, umjesto likvidacije, tvrtka se može prodati po simboličnoj cijeni, preporučili su poduzetnicima stručnjaci u Jutarnjem listu.

22. travanj 2024 06:18