Aktualno
StoryEditor

Poduzetnicima 200 milijuna eura za kredite

24. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Tri banke i HBOR potpisali su ugovor o ESIF kreditima za rast i razvoj, čime se hrvatskim poduzetnicima "spušta" ukupno 200 milijuna eura za kredite s niskim kamatnim stopama. Krediti iz ovog financijskog instrumenta financiraju se 50 posto iz strukturnih i financijskih fondova EU po kamatnoj stopi od nula posto.

- Ostatak će se financirati iz izvora poslovnih banaka po tržišnoj kamatnoj stopi koju će utvrditi pojedina banka. To znači kako će se kamatne stope za ove kredite kretati između 1 i 2 posto, što je znatno niže od trenutnog troška zaduživanja na tržištu, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Osim toga, poduzetnike koji se odluče na ove kredite oslobađa se plaćanja svih naknada koje se inače plaćaju prilikom podnošenja zahtjeva, sklapanja ugovora i redovnog korištenja kredita.

- Dobiti sredstva za niske komercijalne kamatne stope je uspjeh. Na ovom natječaju PBZ je izborio mogućnost plasmana 40 milijuna eura. Vlada je uspješno ispregovarala instrument koji će pomoći daljnjem etabliranju hrvatskih poduzetnika, a stvoren je i najjeftiniji zajam na tržištu, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

Osim PBZ-a, ugovor o ESIF kreditima za rast i razvoj potpisali su član uprave Zagrebačke banke Marko Remenar te predsjednik Uprave Erste & Steiermärkische Bank Christoph Schoefboeck.

- Malo i srednje poduzetništvo najbrže je rastući segment u hrvatskoj ekonomiji, a ovakvi programi su nužni jer dolazite do jeftinih sredstava, a što omogućava ulaganje u fiksnu imovinu i potiče razvoj ekonomije, rekao je Remenar.

Najniži iznost kredita je 100 tisuća eura, a najviši 3 milijuna eura u protukunskoj vrijednosti. Za turizam, odobravat će se krediti do 10 milijuna eura.

- Način je to da se ukloni relativnog visok trošak kapitala na tržištu, dodala je državna tajnica Ministarstva gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Krediti su namijenjeni malim i srednjim podzetnicima koji posluju najmanje dvije godine. Krediti se odobravaju na rok od 12 godina, uključujući i poček od 2 godine. Za sektor turizma, do 17 godina, uključujući poček od 4 godine.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministri financija i eu fondova, Zdravko Marić i Gabrijela Žalac.

13. travanj 2024 12:05