Aktualno
StoryEditor

Poduzetnicima nova linija kredita iz HBOR-a s kamatom manjom od dva posto

25. Rujan 2018.

Poduzetnicima će na raspolaganju uskoro biti krediti s kamatom od jedan do dva posto i s rokom otplate do 12 godina, uz poček od dvije godine, a za sektor turizma ti će rokovi biti i duži, odnosno do 17 godina s rokom počeka od četiri godine. Riječ je o novom HBOR-ovom instrumentu ‘ESIF krediti za rast i razvoj‘, a bit će ponuđeni poduzećima do 250 zaposlenih koja posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit. Kako kaže konzultant Robert Ravenšćak iz konzultantske tvrtke Ravecon, ovu kreditnu liniju financira EU.

- EU se više isplati financirati kamate nego davati bespovratna sredstva jer na taj način poduzetnike potiču da razmisle hoće li ući u neki projekt za koji će morati vraćati kredit. Puno je lakše ući u projekt za koji dobijate bespovratna sredstva – kaže Ravenšćak.

>>>HBOR najavio program kreditiranja za privatne iznajmljivače u drugom dijelu godine

HBOR će zajedno sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om i ESB-om u jednakom omjeru financirati kredite, a kamatne stope će za HBOR-ovu polovicu iznosa kredita biti nula posto, dok će tržišna kamatna stopa poslovnih banaka na drugu polovicu iznosa korisniku u konačnici donijeti uvjerljivo najpovoljniju konačnu stopu između jedan i dva posto.

Na raspolaganju je ukupno 220 milijuna eura bez roka, dok se ne iskoriste, za hotele, proizvodne pogone, tematske parkove, domove za starije i nemoćne i drugo, a poduzetnici će moći dobiti od 100 tisuća do tri milijuna eura, osim za sektor turizma koji će moći dobiti do deset milijuna eura. Financirat će se ulaganja u kupnju zemljišta, kupnju ili izgradnju građevinskih objekata, nabavu strojeva i opreme, software-a i sl.  Također, 30 posto iznosa kredita poduzetnici će moći uložiti u obrtna sredstva vezana za predmetno ulaganje.

>>>Zdravko Marić: HBOR će naplatiti gotovo sva potraživanja od Agrokora

Dodatnu pogodnost predstavlja i činjenica da su poduzetnici oslobođeni svih naknada koje inače prate obradu i odobravanje komercijalnih kredita. Korisnici ESIF kredita mogu biti poduzetnici iz slijedećih sektora: turizma, prerađivačke industrije, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, informacije i komunikacije, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, putničke agencije i organizatori putovanja (turoperateri), kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti te ostale uslužne djelatnosti.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 00:03