29. svibanj 2019.

Pokraj Zagreba proizvodit će se dijelovi za Boeing, Airbus, Bombardier i Rolls-Royce

Austrijska aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione, objavio je jutros Večernji list. U Hrvatskoj će se tako proizvoditi dijelovi za avione Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce te njihove motore.

Investicija je vrijedna 33 milijuna eura i otvorit će 600 radnih mjesta. Zemljište je već kupljeno, sada traje ishodovanje dozvola te početak gradnje. Pogon bi trebao biti završen do kraja 2020., a proizvodnja u tvornici započeti 2021. godine.

Potvrdio je to i šef austrijske tvrtke Robert Machtlinger kazavši kako FACC želi rasti i biti brži od tržišta te da im je namjera raditi na jačanju stručnosti svojih djelatnika, navodi dnevnik. "Zagreb nam upravo to nudi jer ima visokokvalificiranu radnu snagu" dodao je.

Tvrtka je birala između raznih lokacija u središnjoj i istočnoj Europi i na kraju je prevagnula ona nadomak Zagreba. Već je potpisan kupoprodajni ugovor te je austrijska tvrtka postala vlasnica zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje ukupne površine 130 tisuća četvornih metara.

Predstavnici tvrtke danas i kod Plenkovića

Predsjednik Uprave FACC AGI i predsjednik Uprave AVIC Cabin Systems Co. Limited iz Kine, u čijem je vlasništvu 55,5 posto austrijske tvrtke, danas se sastaju i s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima. Na sastanku će biti i ministar gospodarstva Darko Horvat te državni tajnik Zdenko Lucić, a razgovarat će se upravo o projektu izgradnje tvornice.

Kao tvrtka kćer kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China, jedne od deset najvećih kineskih tvrtki, FACC, sa sjedištem u Austriji, je dio globalnog tržišta i surađuje sa svjetskim liderima u zrakoplovnoj industriji. FACC je tvrtka s više od 3400 zaposlenika iz 38 zemalja koji rade na 13 lokacija u svijetu.

U financijskoj godini 2018./2019. tvrtka je ostvarila 781,6 milijuna eura prihoda, što je porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu financijsku godinu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj povijesti tvrtke.