Aktualno
StoryEditor

Poletajevu pristiglo 50 ponuda za kupnju bivših Agrokorovih kompanija

05. Lipanj 2019.

Prema neslužbenim špekulacijama o tome tko će refinancirati roll up kredit Fortenova grupe i pod kojim uvjetima, višemjesečnoj agoniji nazire se kraj. Izgleda da će glavni kreditori biti ruska VTB banka i Knighthead Capital i da bi ugovor o refinanciranju 60 posto duga po prosječnoj stopi od sedam posto (koliko bi iznosila  VTB-ova ponuda zbrojenih senior i junior kredita), trebao biti potpisan do kraja mjeseca.

Što slijedi nakon toga?

Prema trenutnoj upravljačkoj strukturi Fortenove vidljivo je da su predstavnici najvećih vjerovnika, sada i kreditora, globalni financijski divovi koji špekuliraju, važu, kupuju, prodaju i teško je za vjerovati da je restrukturiranje poslovanja bio njihov primarni interes.

‘Plus‘ kompanije koje posluju u sustavu Fortenove, dvije su godine praktički bile prikopčane na aparate samo kako bi preživjele, bez investicija, inovacija i novih strategija razvoja. Ako uzmemo u obzir pet uobičajenih elemenata restrukturiranja (kadrovsko, organizacijsko, financijsko, tehnološko, vlasničko), u dvije godine napravljeno je jedino financijsko restrukturiranje i to dugova.

Vrlo uskoro možemo očekivati cijepanje i prodaju kompanija, kako onih u core biznisu (Konzum, Belje, Zvijezda, Ledo, Jamnica itd), tako i non core poslovanja (turizam, energetika itd).

Tako da ni vlasničkom restrukturiranju nije kraj. Uostalom, i najveći pojedinačni vjerovnik, Sberbank to je već najavio, ali je Maksim Poletajev, predsjednik Upravnog odbora Fortenove,  stisnuo ‘ručnu‘ dok se ne ugovore uvjeti refinanciranja.

Kako neslužbeno saznajemo, na njegovom stolu trenutno leži 50-ak ponuda za kupnju pojedinih kompanija Fortenove. Upravni odbor navodno je donio odluku da se za sada neće prodavati kompanije pojedinačno već će se prodavati poslovne divizije (poljoprivreda, prehrana, trgovina i sl). Tako da je za očekivati da će tek budući kupci i vlasnici tih divizija ispuniti i ostale elemente restrukturiranja kompanija.

Kako su se vodile financijske i političke igre oko pregovora, koje su bile značajne prepreke ugovaranju refinanciranja i u kojoj su poziciji najznačajnije kompanije Fortenove, pročitajte u novom izdanju tiskanog i digitalnog Lidera.

20. travanj 2024 04:52