Aktualno
StoryEditor

Policijski nadzor Merčepova liječenja u toplicama koštao nas 1.356 kuna

22. Studeni 2018.

Nadzor osuđenika za ratni zločin Tomislava Merčepa, tijekom njegova liječenja u Krapinskim Toplicama, državu je koštao 1.356 kuna, stoji u odgovoru koji je Vlada sa sjednice u četvrtak poslala na zastupničko pitanje SDP-ovog zastupnika Domagoja Hajdukovića.

"Ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio je 1.356 kuna", stoji u odgovoru Banskih dvora.

>>>Marić predstavio rebalans proračuna: Ostajemo na planu deficita od 0,5 posto BDP-a

Hajduković ih je pitao koliko je iznosio trošak nadzora Merčepa od strane pravosudne policije, tijekom odsluženja dijela kazne u Krapinskim toplicama.

"Javnost je upoznata s činjenicom da osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje zatvorske kazne odslužuje u Krapinskim toplicama. Molim da mi se dostavi točan iznos dosad utrošen na ovaj slučaj, kao i projekciju budućih troškova vezanih za njegovo odsluženje kazne u toplicama”, stoji u pitanju SDP-ovog zastupnika postavljenom prije nešto više od mjeseca dana, u vrijeme kada je Merčep na preporuku liječnika boravio u Krapinskim Toplicama.

Merčep je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ‘merčepovci‘ nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. ‘Merčepovci‘ su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

>>>Miodrag Šajatović: Kako je Vlada usosila poslodavce olakšicom za božićnice

Nakon što su mediji otkrili da je Merčep na liječenju u Krapinskim Toplicama ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je da se svatko tko izdržava zatvorsku kaznu i treba medicinsku uslugu koju nije moguće pružiti unutar zatvorskog sustava upućuje u medicinsku ustanovu koja ju može pružiti.

23. travanj 2024 18:23