Aktualno
StoryEditor

Politika na naslovnicama izaziva različite reakcije na tržištu kapitala

30. Svibanj 2017.

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smjerove na tržištu kapitala, ali iako se političari posljednjih dana jednako trude dospjeti na naslovnice, nisu sva tržišta isto reagirala na te pokušaje. Tako se činjenica da će se izbori u Italiji vjerojatno održati na jesen, odrazila na vrijednost eura dok je zlato poskupjelo nakon takve vijesti. S druge strane, trgovanje dionicama nije u nikakvim rizicima i one su i dalje na svojim višim razinama, gledano u odnosu na posljednje razdoblje. Naime, sastanak američkog predsjednika Trumpa s europskim čelnicima očito se nije odrazio na vrijednosti tvrtki i njihovih dionica na burzama, tumači se u priopćenju iz Saxo banke.

- Umjesto praćenja Trumpa, zanimljiviji su nam podaci o PCE inflaciji u SAD-u jer je to Fedova najomiljenija mjera za praćenje, a time i nama daje materijala za razmišljanje o mogućim promjenama u politici američke središnje banke – kaže John J. Hardy, rukovoditelj Saxo banke za forex strategiju. Dodaje da je ujedno vrijedno pratiti i valutni par dolar-jen jer USDJPY dolazi sve bliže vrijednosti 110,00. Kao da prijeti probijanje te granice, što ne znači da će se to uistinu i dogoditi, ističe Hardy.

>>> ZSE: ‘Tržište je umrtvljeno; malo se toga događa’

U Europi je pak jug odlučio privlačiti pozornost. S jedne strane Italija s najavom da će izbore održati već ove jeseni što se odrazilo na vrijednost eura, a s druge strane, Grčka pri čemu Hardy ističe važnost sastanka odjela Europske komisije za financije sredinom lipnja. Grčka naime želi novo kreditno olakšanje prije prvog sljedećeg dospijeća naplate u srpnju, kaže Hardy.

Na rast cijene zlata uvijek utječu bilo kakvi politički rizici ili zabrinutosti, pa je tu ona najnovija oko Italije, uz slabljenje eura radi izjava Marija Draghija s ‘dovish‘ pogledima o budućoj politici, zaključuju iz danske investicijske banke.

20. travanj 2024 13:17