Aktualno
StoryEditor

Poljoprivreda - Nova pravila potaknula rast osiguranja

01. Srpanj 2018.

U prvih pet mjeseci ove godine broj osiguranih poljoprivrednih usjeva i nasada popeo se na 26.757, što je za više od četiri tisuće više nego u cijeloj 2017., a za dvostruko više nego, primjerice, u 2015. Ukupna vrijednost premije do kraja svibnja iznosila je 99 milijuna kuna, što je za 18 milijuna kuna više nego u cijeloj 2017., a za čak 20 milijuna kuna više nego u 2015.

Ovo su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), osiguravajuće kuće zacijelo trljaju ruke, a i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić može biti zadovoljan jer su tom naglom i pomalo iznenađujućem porastu broja poljoprivrednih osiguranja u njegovom mandatu vjerovatni razlog nova EU-pravila u sufinanciranju premija osiguranja.

>>>Poljoprivrednicima potpore do 70 posto na police osiguranja za usjeve

Poljoprivrednicima se sada sufinancira 70 posto premije (ranije 65 posto), ali to nije sve jer sada mogu uplatiti samo svoj dio obaveze (30 posto), a ostalo će osiguravajućoj kući uplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi. U Ministarstvu poljoprivrede napominju i to da je smanjen prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30 posto na 20 posto. Smanjenjem praga ova vrsta polica osiguranja trebala bi postati atraktivnija za poljoprivrednike jer je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg poljoprivrednici nisu ugovarali ovu vrstu osiguranja bila visina praga štete od 30 posto. Osim toga, priznaje se da gubitak godišnje poljoprivredne proizvodnje može nastati i zbog gubitka kvalitete proizvoda, a olakšavajuća novost je i da poljoprivrednici zahtjev za potporu mogu podnijeti bilo kad tijekom godine, što do lani nije bilo moguće (samo u određenom razdoblju).

Sufinanciranje 70 posto premije potaknulo je ratare i povrtlare da u većem broju osiguraju svoje usjeve. No stočari još ne vide prednosti u novom sustavu potpora premija osiguranja pa je ove godine proizvodnju osiguralo manje njih nego lani.

Iako su nova pravila očito potaknula ratare i povrtlare, stočari još uvijek ne vide prednosti u novom sustavu potpora premija osiguranja. Potvrđuju to podaci od HUO-a u kojima stoji da je u prvih pet mjeseci ove godine njih 746 osiguralo proizvodnju, dok je lani taj broj bio 1367.

>>>Hrvatska prvak po štetama, zadnja po osiguranjima

Dakle, može se očekivati tek blagi porast osiguranja kod stočara, a da su oni i prije bili neskloniji osiguranju potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede; od svih zahtjeva za sufinanciranjem premije samo dva posto otpada na stočare, dok na jednogodišnje i višegodišnje usjeve otpada 88 posto te deset posto na nasade.

U Ministarstvu napominju da su u travnju raspisali novi natječaj za potpore napominjući da se na njega mogu javiti i svi oni koji su osigurali svoju proizvodnju prije objave natječaja

16. travanj 2024 04:15