Korona i biznis
04. siječanj 2018.

Poljoprivredna inspekcija lani aktivna: 26 zabrana, 649 optužna prijedloga i 52 prekršajna naloga

Inspektori Ministarstva poljoprivrede u 2017. godini su proveli 50 tisuća inspekcijskih nadzora, od čega se najveći dio odnosi na veterinarsku, poljoprivrednu i fitosanitarnu inspekciju, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Prema podacima Ministarstva, veterinarska je inspekcija u 2017. obavila 14.468 inspekcijskih nadzora, donijela je 5.023 rješenja za otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 757 optužnih prijedloga te 6 kaznenih prijava.

Na sedam graničnih veterinarskih postaja provedeni su pregledi pri unosu na područje EU i to za 319 pošiljaka živih životinja, 6.401 pošiljku proizvoda životinjskog podrijetla, više od 5.000 pošiljaka hrane za životinje neživotinjskog podrijetla, a obavljeno je i više od 800 inspekcijskih pregleda radi zaštite dobrobiti životinja tijekom prijevoza.

>>>Državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagat će jedinice lokalne samouprave

Inspekcija je, kako ističu iz Ministarstva, zabranila unos na područje EU 26 pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla i 4 pošiljke živih životinja.

Poljoprivredna inspekcija obavila je više od 17.000 nadzora te donijela 1.747 prvostupanjskih rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti. Inspektori su podnijeli i 649 optužna prijedloga i 52 prekršajna naloga.

Kontrolirani su i korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, korisnici potpora i mjera uređenja tržišta kao i pčelari, vinogradari te uvoznici vina i jakih alkoholnih pića. Kontrolirani su standardi voća i povrća, obavljeni su i nadzori trgovaca voćem i povrćem, pekari, uzorkovano je meso, jaja, šunka, jestivo ulje, maslinovo ulje i masti, med, mineralne, izvorske i stolne vode, mlijeko, mliječni proizvodi pureće i pileće meso u posebnom nadzoru, ostali mesni proizvodi i prerađevine, voćni sokovi.

>>>Za projekte mladih poljoprivrednika dodatnih 56 milijuna kuna

Fitosanitarna inspekcija je u 2017. obavila više od 12 tisuća pregleda, a nadzor se provodio tijekom proizvodnje i uvozu bilja, njegovu premještanju na zajedničkom tržištu EU kao i pri izvozu.

Podaci Ministarstva pokazuju da je ribarska inspekcija u 2017. obavila više od 3 tisuće inspekcijskih nadzora te je doneseno ukupno 45 rješenja kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti. Podneseno je 17 optužnih prijedloga, 803 prekršajna naloga te dvije kaznene prijave.

Šumarska inspekcija lani je obavila 2.317 inspekcijski nadzor gospodarenja šumama, a lovna inspekcija 1.113 nadzor gospodarenja lovištima i divljači te kontrole lova. Šumarska i lovna inspekcija, kako navode iz Ministarstva, donijele su ukupno 157 rješenje kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti. Podnijeta su i 673 optužna prijedloga te 8 kaznenih prijava.