Aktualno
StoryEditor

Poljoprivrednici o povlačenju Pravilnika: Uveli smo red, a sada uvozimo nered

11. Kolovoz 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Predsjednik Hrvatske Poljoprivredne Komore Mato Brlošić zajedno s predsjednikom Hrvatske voćarske zajednice Željkom Banjavčićem, predsjednikom Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvojem Gregurićem i predsjednikom Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damirom Mesarićem, govorili su danas o aktualnim temama vezanim uz Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

HPK i udruge proizvođača ocijenili su da je premijer Andrej Plenković pogriješio kad je naložio izmjenu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te će zatražiti da ih idući tjedan primi kako bi mu bolje objasnili situaciju u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda.

>>>Srbija i BiH slave završetak ‘trgovinskog rata’ s Hrvatskom

Na konferenciji su priopćili da imaju podršku svih ljudi koji predstavljaju kompletnu proizvodnju voćarstva i povrtlarstva te širu podrška udruga i saveza udruga na nivou Republike Hrvatske.

Iz HPK kažu da zamjeraju premijeru što je naredio ministru poljoprivrede Tolušiću, da korigira pravilnik koji je trebao omogućiti kontrolu voća i povrća na granici.

Predsjednik HPK Mato Brlošić je rekao da nam kroz granice dolazi voće i povrće koje ne zadovoljava standarde kvaliteta u Hrvatskoj i Europskoj Uniji. Povećanje cijena kontrole s 90 na 2000 kuna objašnjava skupim kontrolama svake pojedine vrste voća i povrća te se zapitao da li je 90 kuna dovoljno da se provede odgovarajuća kontrola uvezene robe.

[caption id="attachment_288085" align="aligncenter" width="750"] Mato Brlošić[/caption]

Brlošić je najavio da će HPK tražiti mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrole i analizi tih kontrola, a također očekuju od premijera Andreja Plenkovića da sljedeći tjedan primi proizvođače voća i povrća i sasluša ih.

- Hrvatski seljak ima svake godine za 20 posto umanjena sredstva u državnom proračunu, rekao je Brlošić koji je Vladi također zamjerio što su poljoprivrednici morali proći tečajeve i izobrazbu o primjenu herbicida i kemijskih sredstava, a susjedne zemlje ne moraju ili ih tek primjenjuju.

Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, je izrazio punu podršku voćara ministru Tolušiću koji je smanjio PDV na uvoz pesticida. Također Banjavčić traži od premijera i ministra financija Zdravka Marića da PDV na sličnu robu postavi u skladu sa susjednim zemljama na 5 do 6 posto.

>>>Srbija uzvraća udarac, u tijeku je ‘detaljna provjeru svakog uzorka’ robe iz Hrvatske

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Hrvoje Gregurić, također je izjavio podršku ministru Tolušiću jer je napravio ono što oni već godinama traže. Gregurić je još rekao da od Tolušićevog pravilnika nije trebalo odustati jer smatra da je Hrvatska time bila na tragu odluke EU-a iz travnja ove godine da članice mogu međusobno kontrolirati uvoz hrane.

Odgovarajući na pitanje je li čitav prijepor s pravilnikom ekonomski nacionalizam Brlošić je rekao "ovo je samo jedna mjera da naši potrošači jedu zdravu hranu", a Damir Mesarić se nadovezao na njega i rekao "nije nacionalizam nego zaštita potrošača... nismo protiv uvoza, Hrvatska je preotvorena zemlja za sve".

- Ministar nije fušerski odradio posao, godinu dana već radimo na tome, rekao je Mesarić te nastavio "Hrvatska je članica Europske Unije i oni koji žele uvoziti u EU moraju se pridržavati pravila EU, iza toga nema tri točke nego točka".

[caption id="attachment_288086" align="aligncenter" width="750"] Željko Banjavčić, Mato Brlošić[/caption]

- U 15 godina unazad se toliko problema u poljoprivredi nagomilalo, u međuvremenu smo ušli u EU, gdje smo hrpu novih zakona i pravilnika trebali prihvatiti... ministar Tolušić želi samo to ubrzati i zasigurno onda negdje pogriješi, dodao je Mato Brlošić.

- U zadnjih 15 godina najbolji ministar, a gospodin Jakovina je najveći grobar hrvatske poljoprivrede, žestoko je komentirao Gregurić stanje hrvatske poljoprivrede.

Konferencija, na kojoj se opetovano mogao čuti "prosvjedni" moto "uveli smo red, a sada uvozimo nered" zaključena je s ocjenom da je upravo premijer Plenković najveći krivac za nastalo stanje jer je popustio "pritisku većih grupacija".

Komentar Nenada Matića

Nakon konferencije, Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, rekao je novinarima ispred Ministarstva poljoprivrede da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svojom greškom uveo zemlju u balkanski trgovinski rat i da smo doživjeli poraz te da se srpski i bosanski mediji hvale kako su nas pobijedili i pokazali kako se brane nacionalni interesi.

https://www.youtube.com/watch?v=WNWDYREsXcQ

26. travanj 2024 05:41