Aktualno
StoryEditor

Poljoprivrednici optužili Konzum da je generator rasta uvoza u RH, Agrokor to odmah opovrgnuo

04. Srpanj 2017.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika HUP te član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Zelene Liste Nenad Matić sazvali su predstavnike domaćih medija na sastanak ispred zgrade Agrokora kako bi istakli veliko nezadovoljstvo Agrokorovim poslovnim planom u posljednjih šest mjeseci. Naime, Jaić i Matić tvrde kako je upravo Agrokor generator rasta uvoza koji šteti hrvatskim poljoprivrednicima. Osim toga predstavnici poljoprivredno-prehrambeni proizvođača upozorili su kako Agrokor još uvijek nije isplatio oko 36 milijuna eura potraživanja, iako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obećao da će oni biti u prvom isplatom redu.

>>>Ramljak: Neće biti odljeva Agrokorovog novca iz BiH u Hrvatsku ni obrnuto

- Agrokor, tj. Konzum je postao jedan od najvećih hrvatskih uvoznika, pogotovo kada govorimo o uvoza jabuka, jaja i mliječnih prerađevina. Država je donijela poseban zakon o najvećoj poljoprivredno-prehrambenoj tvrtki u državi, ali činjenično i najvećem dužniku Republici Hrvatskoj i samim tim je preuzela i upravljanje Agrokorom. Kada je imenovala izvanrednog povjerenika onda je najvjerojatnije da povjerenik i provodi politiku Vlade Republike Hrvatske, a mi očekujemo da on provodi politiku prodaje domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a ne njihovog uvoza jer to sigurno nije politika Vlade - ispričao je okupljenim novinarima Matić.

Dodao je i kako je Slavonija opstajala zahvaljujući nekoliko tvrtki Agrokora koje su otkupljivale proizvode i bile su žitnica od koje ljudi žive. - Ako te tvrtke odu u strano vlasništvo,što se vrlo lako može dogoditi, ne znam kako će uskoro izgledati demografska slika Slavonije - napomenuo je Matić, te upozorio i kako prema njihovim informacijama uvozna roba avansira i plaća iz poslovanja redovito.

>>>Agrokorovi vjerovnici Unex Grupa i Unex Media pokreću predstečajni postupak 

Jaić je, pak ustvrdio kako među OPG-ovima vlada strah.

-  Konzum, odnosno Agrokor, sve manje robe uzima od OPG-ova, a sve više uvozi. To se najviše osjeti kod voća i povrća, odnosno visoko dohodovnih kultura, kojima se naši OPG-i uvelike bave. No, problem je i sa žitaricama. Uskoro će žetva, a cijene koje se najavljuju su sramotno male, od 80 lipa do jedne kune po kilogramu, a problem je i da li dati Agorkoru te žitarice, jer ako se daju, da li će im biti plaćene i da li će Belje i silosi završiti u američkim, ruskim ili čijim rukama, i da li će to ikad biti plaćeno - elaborirao je Jajić. Brine ga i neisplata dugovanja koje Agrokor ima prema poljoprivrednicima. Vjerovničko vijeće odobrilo je kredit od 480 milijuna eura, a do sada je isplaćena samo jedna tranša od 100 milijuna eura, premda je obećano da će mali dobavljači i OPG-ovi biti u prvim redu isplate, oni još uvijek nisu isplaćeni - kazao je predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika. Ta dugovanja, prema Jaićevim saznanjima, iznose 36 milijuna eura.

Na odgovor Agrokora nije trebalo dugo čekati. Optužbe poljoprivrednika, već nakon sat vremena, demantirao je  Vlado Čondić Galinčić, Ramljakov savjetnik za sektor poljoprivrede.

-Odbacujem bilo kakve optužbe da je Agrokor generator rasta uvoza jaja, jabuka i mliječnih proizvoda u RH. Do kraja godine preko 99 posto jabuka na našim policama biti će domaćeg porijekla, kao što će i 97 posto jaja biti iz domaće proizvodnje – poručio je Čondić Galinčić.

Čondić Galinčić je izjavio i kako je Agrokor dio starog duga platio iza 10. travnja, i kako je planirano nakon druge tranše kreditiranje isplatiti i  ostali dio dugovanja prema OPG-ovima.

Iz Agrokora su poručili i kako će do kraja ovoga tjedna imati više informacija o sudjelovanju drugih financijskih institucija u financijskom aranžmanu, koji je potpisan s fondom Knighthead Capital Management i Zagrebačkom bankom, a iz kojeg je od prve tranše u iznosu od 100 milijuna eura dio već investiran u nove nabavke roba i usluge od brojnih dobavljača.

Iz sljedećih tranši, poručuju iz Agrokora, dogovoren je iznos od 150 milijuna eura za plaćanje starog duga dobavljačima i jasno su iskomunicirani svi koraci koji prethode isplati sredstva. Ne može se govoriti ni o kakvom kašnjenju u isplati starog duga, kao što neki od interesnih skupina tvrde ovih dana, već se proces odvija u skladu s najavom, tvrde. Ukoliko sve bude išlo prema planu, u Agrokoru očekuju da bi plaćanja prema OPG-ovima te drugim mikro dobavljačima mogla ići do kraja srpnja.

25. travanj 2024 12:08