04. ožujak 2018.

Poljska antidefamacijska liga posegnula za zakonom o holokaustu, tužila argentinske novine

Poljska aktivistička udruga podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnog lista zbog kršenja novog zakona prema kojem bilo kakva tvrdnja ili naznaka da je Poljska bila suučesnik u holokaustu predstavlja kazneno djelo, javlja u nedjelju Reuters.

>>>Otvaraju se arhivi UN-a o holokaustu koji će ‘promijeniti poglavlja povijesti’

Nevladina udruga Poljska antidefamacijska liga, sa zadaćom da u inozemstvu štiti povijesni ugled Poljske, podnijela je tužbu protiv argentinskog dnevnika Pagina 12 koji je 12. prosinca tekst o pokolju Jedwabne, kada su 1941. nacistički okupatori uz pomoć lokalnog stanovništva likvidirali najmanje 340 Židova, popratio fotografijom tzv. "ukletih vojnika" koji su se borili protiv komunista.

>>>Poljski premijer: I Židovi su sudjelovali u holokaustu

Prema poljskoj nevladinoj udruzi, informacije o zločinu protiv Židova u Jedwabneu tijekom njemačke okupacije uz fotografiju palih vojnika, pripadnika zabranjenog pokreta za neovisnost, predstavlja manipulaciju.

>>>Auschwitz obara rekorde: Lani 50 tisuća više posjetitelja nego 2016.

Član konzervativne poljske vlade, zamjenik ministra pravosuđa Michal Wojcik, pozdravio je taj potez lige.

Uredništvo argentinskih novina je priopćilo da nije primilo nikakvu službenu obavijest o tužbi te da su to saznali preko vijesti svjetskih novinskih agencija.

>>>Izraelski povjesničar: Kanoniziranje Stepinca je samo po sebi zločin

SAD i Izrael su izrazili nezadovoljstvo novim poljskim zakonom koji je upravo stupio na snagu, smatrajući ga opasnim za slobodu govora i vjerodostojno izučavanje povijesti.