03. svibanj 2018.

Poljskoj nedostaje radnika, ministar preispituje zatvorenu imigracijsku politiku

Sjedeći za volanom svojeg novog Mercedesa, poljski poduzetnik promatra autobus ispred sebe. Na vozilu se ističe oglas za zapošljavanje: "Građevinari, zavarivači: radnici iz Ukrajine i Bangladeša". On vodi jednu logističku tvrtku iz Varšave i kaže da zapošljava uglavnom Ukrajince i ponekad Bjeloruse.

"Više praktički nemamo Poljake u firmi. Svi rade u Njemačkoj ili Britaniji", rekao je poduzetnik koji je želio ostati anoniman. Demografi smatraju da će se iseljavanje Poljaka samo pogoršati, što predstavlja prijetnju poljskom kontinuiranom gospodarskom rastu od pada komunizma 1989.

Sadašnji naraštaj fertilne dobi ima upola manje djece u odnosu na ‘baby boom‘ generaciju rođenu nakon Drugog svjetskog rata. Kada se tome doda egzodus kvalificiranih radnika u zapadnu Europu, gdje su plaće više, zemlji prijeti manjak radne snage. Po službenim prognozama, u Poljskoj će do 2030. slobodno će biti svako peto radno mjesto.

>>>Poljska vlada pozvala građane da se ‘razmnožavaju poput zečeva’

Poljsko gospodarstvo trebat će 20 milijuna radnika, a u radnoj snazi će ih biti 16 milijuna. Jedino poljoprivrednom sektoru ne manjka radnika, koji rade na milijunima malih imanja i ima ih više nego u Francuskoj i Njemačkoj. No prebacivanje dijela tih ljudi u druge sektore neće biti dovoljno da bi se ublažio problem nestašice radne snage.

Ne može ga se riješiti niti zapošljavanjem nezaposlenih. Stopa nezaposlenih iznosila je, naime, prošli mjesec 6,6 posto. A poticanje starijih radnika da ostanu na poslu nakon što napune dob za mirovinu nije rješenje za sva radna mjesta.

Traže se građevinski radnici 

U građevinskom sektoru već manjka 100.000 ljudi, rekao je zamjenik predsjednika poljskog sindikata građevinskih radnika, Rafal Baldys Rembowski. Najveća građevinska tvrtka u zemlji Budimex, koju kontrolira španjolski Ferrovial, traži još 1000 radnika, rekao je glasnogovornik tvrtke Krzysztof Koziol.

"U poduzeću imamo manjak radne snage, ali imaju ga i naši podizvođači, koji se također žale", rekao je.

"Ponekad nam nude građevinske strojeve, ali tada dodaju da nemaju nikoga tko bi njima upravljao", dodao je.

>>>Eurostat: Poljska bilježi najveći pad siromaštva u EU

"Nedostaju nam praktički radnici svih profila: zidari, stolari, vozači, radnici na mješalicama, za žbukanje, polaganje asfalta, upravljanje strojevima. Premalo je i predradnika i inženjera."

Unatoč nedavno donesenim zakonima koji propisuju da trgovine nedjeljnom moraju biti zatvorene, veliki lanci supermarketa poput francuskih divova Auchan i Carrefour nisu morali otpuštati radnike.

"Zapravo teško pronalazimo radnike", rekao je jedan čelnik supermarketa koji je želio ostati neimenovan.

Poljska, koja je zatvorila vrata izbjeglicama iz sigurnosnih razloga, mora preispitati svoju imigracijsku politiku, smatra ministar razvoja Jerzy Kwiecinski.

>>>Poljska antidefamacijska liga posegnula za zakonom o holokaustu, tužila argentinske novine

"Naše gospodarstvo već treba strane radnike, a u budućnosti ćemo ih trebati sve više", rekao je novinarima prošli mjesec. To je kazao nakon što je vlada objavila planove za prilagodbu poljske migracijske politike potrebama tržišta rada poticanjem primanja radnika u sektorima u kojima za njima postoji potreba.

Oslanjanje na strance

Plan predviđa i mjere za odvraćanje Poljaka od selidbe u inozemstvo i poticanje onih koji su već otišli da se vrate kući - i sa sobom donesu svoj posao. Vlada također želi olakšati strancima da dođu u Poljsku studirati predmete koji su ključni za gospodarstvo. Predviđa tako organizaciju većeg broja tečajeva poljskog za strance i jednostavniju birokraciju.

Poljska već godinama privlači radnike iz inozemstva čak i bez tih planiranih poticaja. Uglavnom Ukrajince koji često dolaze bez radnih dozvola ili viza zbog čega se, po postojećim zakonima, moraju vraćati kući svaka tri mjeseca da bi se tri mjeseca poslije vratili u Poljsku. Oni koji rade na crno također riskiraju kazne.

>>>Poljska ‘detektirala’ kompromisno rješenje o izaslanim radnicima u EU

Središnja banka procjenjuje da u Poljskoj u ovom trenutku radi milijun Ukrajinaca i očekuje da bi se u godinama koje dolaze ta brojka mogla povećati za gotovo trećinu. Službene radne dozvole prošle godine dobilo je samo 235.000 stranaca.

"Mi Ukrajinci dolazimo u Poljsku zaraditi. To je jedini razlog", kazala je Marija Andrejkiv, umirovljenica koja čisti kuće u Varšavi.

"Moja mjesečna mirovina u Ukrajini iznosi 43 eura. Ovdje to zaradim za jedan dan. A cijene u Ukrajini ne razlikuju se puno od onih u Poljskoj", kazala je.