Aktualno
StoryEditor

Polovica hrane za djecu nezdrava

28. Lipanj 2017.

Više od polovice hrane u supermarketu, koja su namijenjena za djecu, nezdravo je, sugerira novo istraživanje o pretilosti.

Koalicija za politiku pretilosti (OPC) ispitala je 186 proizvoda koji su sadržavali likove dizajnirane za privlačenje djece. Pronašli su da je 52 posto klasificirano kao nezdravo, prema analizi australskog ministarstva zdravlja.

Dječji sladoledi, ledeni blokovi i snack barovi bili su najgori, jer je gotovo 90 posto  njih je bilo nezdravo.

Među nezdravim proizvodima bili su Kelloggovi Frosties, koji su sadržavali 41 posto šećera i Kraft Cheestik Sticks, koji su sadržavali 17.5 g zasićenih masnoća na 100 g. Istraživanje je također otkrilo da je jedan u troje djece pretilo.

Izvršna direktorica OPC-a Jane Martin bio je šokiran što mnogi proizvođači izravno ciljaju djecu s nezdravom hranom.

- Izuzetno je frustrirajuće vidjeti kako se crtani filmovi i animacije služe kako bi privukle djecu i natjerali roditelje u kupnju nezdrave proizvode za djecu. Djeca su prirodno privučena zabavnim, šarenim likovima o hrani u supermarketu, a prehrambene tvrtke u potpunosti su svjesne toga. Znaju da djeca imaju nevjerojatnu količinu moći nad onim što kupuju njihovi roditelji, rekla je Jane Martin.

- Sramota je što se takva moćna marketinška taktika ne koristi za prodaju više zdravih proizvoda, zaključila je.

Martin je rekla da je Čile, koji je bio vrlo progresivan u prevenciji pretilosti, ograničio upotrebu crtića na nezdravu ambalažu hrane.

Rekla je da je potrebno hitno djelovanje kako bi se djeca zaštitila od mnoštva nezdrave hrane koja se promovira u njima.

Kelloggov glasnogovornik Derek Lau izjavio je kako istraživanja upućuju na to da roditelji imaju manje utjecaja na djecu nego crtani filmovi, što smatra neistinitim.

25. travanj 2024 13:10