Aktualno
StoryEditor

FOTO: Položen kamen temeljac za najveću investiciju Hrvatske pošte u 70 godina

16. Svibanj 2017.

Investicija kakvu Hrvatska pošta (HP) nije imala posljednjih sedamdeset godina – novi sortirni centar na 38 200 četvornih metara vrijedan 345 milijuna kuna – započela je jučer simboličnim polaganjem kamena temeljca u kojem su sudjelovali predsjednik uprave HP-a Ivan Čulo, državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

- Posljednjih sedamdeset godina HP nije imao ovakvu investiciju. Ovo je strateška i kapitalna investicija za Poštu kojom počinje realizacija strategije Pošta 2022, a kojoj je cilj zauzimanje pozicije kakvu pošta može zauzeti širenjem kapaciteta i pružanjem regionalnih logističkih usluga – kazao je Čulo.

Prema riječima predsjednika uprave HP-a, razvrstavanje pošte u novom sortirnom centru bit će potpuno automatizirano. Kapacitet automatiziranog pogona bit će 170 tisuća pismovnih i 15 tisuća paketnih pošiljaka na sat. Za usporedbu, danas pošta može razvrstati automatski četiri puta manje pisama, a paketi se razvrstavaju ručno.

>>> Novi broj Lidera: Deset tempiranih bombi ispod Plenkovićeva stola

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić podsjetio je da novi sortirni centar jedan od najvećih građevinskih i ekonomskih poduhvata na području tog grada ikada.

- Velika Gorica je grad koji želi prihvatiti i malog i velikog investitora. Radnih mjesta je uvijek malo, a rečeno mi je da će u novom sortirnom centru uvijek raditi više od tisuću ljudi do maksimalno dvije tisuće. Od ideje do realizacije prošlo je između sedam i osam godina, možda nije bilo najbrže, ali tu smo – rekao je Barišić.

Državni tajnik u MPPI-ju Tomislav Mihotić ustvrdio je da ministarstvo radi sve da bi ostvarilo pretpostavke gospodarskog razvoja Hrvatske te je podsjetio da su nedavno otvoreni radovi na Luci Osijek, da je otvorena nova Zračna luka Zagreb – Franjo Tuđman vrijedna 300 milijuna eura, da je otvoren novi terminal Zračne luke Dubrovnik vrijedne 255 milijuna eura te da su otvorene i obilaznice Vodica i Kaštela.

>>> Butković: Varaždin u novom ustroju HŽ Infrastrukture ponovno postaje logističko željezničko središte

Ugovoreno ulaganje u novi sortirni centar u prvoj fazi iznosi 155 milijuna kuna, a kroz 18 mjeseci, koliko je planirano da traju radovi, trebalo bi se popeti na 345 milijuna kuna. Novi sortirni centar gradi se na zemljištu od 70 200 četvornih metara, a ukupna površina kompleksa iznosit će 38200 kvadrata i uključivat će sortirnicu, regionalno skladište, trafostanicu i kotlovnicu, podatkovni centar, komunalnu infrastrukturu, 540 parkirnih mjesta, dio upravne zgrade i hortikulturno uređenih 16 tisuća kvadratnih metara. Sve to gradit će zajednica ponuditelja u kojoj su Presoflex gradnja i slovenski GH Holding, nadzor će obaviti IGH, a projektant je APZ inženjering.

20. travanj 2024 03:20